Feofanova remekelt

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.09.07. 01:55
Címkék
Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Hoppparádét, amelynek ezúttal Hódmezővásárhely volt a színhelye. A verseny legjobbja az oroszok olimpiai bronzérmese, Szvetlana Feofanova volt.

Az előző két Hopp-parádét Győrben tartották, ott tavaly az orosz Jaroszlav Ribakov, az idén júniusban a szintén magasugró, világbajnok bahamai Donald Thomas volt a sztárvendég. Hódmezővásárhelyen női rúdugrásban hoztak össze remek mezőnyt a szervezők, de férfi távolugrásban is világhírességek indultak. Ezúttal a pályával kapcsolatban sem merülhetett fel kifogás, a szervezők Németországból a szabályoknak megfelelő, hitelesített nekifutót hozattak. Az idény vége azonban érződött az eredményeken – de nem Szvetlana Feofanováén. Igaz, a Pekingben bronzérmes és korábban 488 centiméterrel világrekorder orosz ugró is bizonytalankodott: 440 centiméteren szállt be a versenybe, és kétszer le is verte a lécet. Harmadik kísérletéhez már úgy készülődött, hogy ellenfelei mind kiestek, a tét tehát az volt, első vagy utolsó lesz. Teljesítményével elégedetlenül utolsó próbálkozására rudat cserélt, és magasan átlendült a léc felett. Ezt követően 460 centiméterre emeltetett, s a közönség ovációja közepette ezt a magasságot elsőre vitte. A 470 centiméter azonban már őt is megállította.

Az erős mezőnyben öt, 450nél többet tudó ugró volt, ezúttal azonban 430 is elég volt a második helyezéshez. Az amerikai Jillian Schwartz végzett Feofanova mögött, őt 420 centiméterrel a német Nastja Ryjikh-Reiberger követte. Országos csúcstartónk (455), Molnár Krisztina 4 métert ugrott, és ezen a viadalon búcsúzott el a közönségtől.

„Szerettem volna jobb eredménnyel elköszönni, de az utóbbi két hétben már nagyon nehezemre esett az edzés. Tudtam, hogy befejezem, mert itt az ideje, hogy kisbabám legyen. Igazából már Athén után szerettem volna abbahagyni a versenyzést, de mivel addig sérülés miatt nem tudtam kihozni magamból a maximumot, folytattam. Két évvel ezelőtt értem el az országos rekordomat, s mostanra valóban eljött az ideje a búcsúnak.”

A férfi távolugrás sztárvendége a brazil Jadel Gregório volt, aki inkább hármasugró-teljesítményéről nevezetes.

A hatalmas termetű atléta 740 centiméterrel harmadik lett, viszont remekül szórakoztatta a közönséget. Kísérletei után megtapsolta magát, s jókedvű versenyzése magával ragadta a nézőket. A győzelmet az ausztrál Fabrice Lapierre 774 centiméterrel szerezte meg.

Eredmények a 17. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik