Kapitányimport

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2008.09.06. 01:36
Címkék
Akár példát is vehetnénk az ottani futballszövetségről, kapitányválasztásban ugyanis bizonyosan előttünk járnak az albánok.

Tiranában úgy tudják, érdemes „import” szakembert alkalmazni. Az albánok már az ezredforduló után pozitív tapasztalatokkal gazdagodtak ilyen téren, főképp, amikor 2002 decemberében Hans-Peter Briegel vette kezébe a marsallbotot. A négy esztendeig tartó német irányítást aztán horvát követte: 2006 májusában Otto Baric foglalta el az albán kispadot. Bár nem volt különösebb esélyük, hogy kijussanak az idei osztrák-svájci közös rendezésű tornára, büszkék rá, hogy a G jelű csoportban Luxemburg mellett a 2000-ben Eb-, 2002-ben pedig vb-résztvevő szlovén válogatottat megelőzték. A második helyezett hollandokat mindkétszer megszorongatták, sőt az 1–0-s vereséggel záruló hazai selejtező döntetlennel végződhetett volna, ha a játékvezető megadja az albánok szabályos gólját. Az utolsó két összecsapás, vagyis a fehéroroszok elleni 2–4, valamint a csoportgyőztes románok elleni 1–6 kapcsán viszont a bunda gyanújának árnyéka vetült a válogatottra, Otto Baric pedig rögvest lemondott. És miközben idehaza többen csak dobálóztak a jobbnál jobb külföldi szakemberek nevével, az albánok magukhoz csábították a holland Arie Haant, akinek már pusztán a személye garancia a minőségi munkára.

Ami a németalföldi edző rendelkezésére álló keretet illeti, nem kell sokat keresgélni, hogy némi magyar „kapcsolatot” is találjunk. A válogatott csapatkapitánya ugyanis a rutinos, 32 esztendős középpályás Altin Lala, aki a német élvonalbeli Hannover együttesében Huszti Szabolccsal szerepel együtt. Lehet, kettejük között már beszédtéma is volt, hogy Albánia válogatottja fennállásának legnagyobb különbségű vereségét éppen a magyar nemzeti együttes ellen szenvedte el, amikor a mieink 1950-ben 12–0-ra győztek a Megyeri úton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik