Abraham és a szívzűrök

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.09.04. 07:05
Címkék
Nem kapta meg a magyar bajnoki szerepléshez szükséges sportorvosi engedélyt a Honvéd elefántcsontparti légiósa, Guie Gneki Abraham. Az első orvosi vizsgálatok szívproblémát mutattak ki, hivatalos diagnózis a kontrollvizsgálatok után várható.

Az utóbbi évek szörnyű tragédi ái ismeretében illik komolyan venni az orvosi szakvéleményeket. A futball mellett már más sportágak képviselői is áldozatul estek a gyilkos versenysport követelményeinek, de furcsa módon a labdarúgásban a leggyakoribbak a balesetek: a hét végén a Köln török légiósa, Ümit Özat esett össze a pályán, majd kedden a tizenkilenc éves, diósgyőri Gahwagi Nebil lett rosszul, s vesztette el az eszméletét a csapat edzésén.

Talán hasonló szerencsétlenséget előzött meg a kispesti Guie Gneki Abrahamnál jelentkező kisebb szívprobléma diagnosztizálása: a pekingi olimpián is szereplő elefántcsontparti futballistánál a kötelező ellenőrzés során találtak eltérést, s bár a végleges eredményeket még nem kapták kézhez a labdarúgó pályafutásának további alakulásáról döntő szakorvosok, egyelőre sem az edzéseken, sem a mérkőzéseken nem futballozhat a légiós.

„Valóban akadtak eltérések az első orvosi ellenőrzés során, éppen ezért Abrahamot több vizsgálatnak is alávetettük, mert a klub szeretne becsületesen a végére járni az esetleges problémának – adott tájékoztatást dr. Pánics Gergely, a kispestiek csapatorvosa. – Ha minden jól megy, még ezen a héten megkapjuk az eredményeket, többek között az MR-vizsgálatét is, és ha az összes lelet negatív lesz, akkor, de csakis akkor engedélyezzük, hogy a légiós újra pályára lépjen.”

A sportolóknál jelentkező szívproblémák, illetve keringési zavarok a modern orvostudomány számára már kimutathatóak: a speciális EKG-k, közöttük a terheléses ellenőrzés, a vérből kimutatható enzimek eltérését jelző vizsgálat, valamint súlyosabbnak tűnő betegség esetén a szívkatéter, illetve az audiográfia is a szakemberek rendelkezésre áll, ami az érrendszeri problémákat – a szűkületet, elzáródást – jelzi. Abraham állapota egyébként már a télen fókuszba került. A Honvéd-játékosok egészségügyi felmérését végző dr. Petrekanits Máté – aki a Testnevelési Egyetem terhelés-élettani laboratóriumának vezetője – elmondta, a légiósnál genetikai sajátosság fedezhető fel, és ha magyar futballistáról lenne szó, nem is engedné versenyezni a játékost. Az adatokat mindenesetre a kivételes fizikai adottságokkal megáldott Abrahamnál elnézték, a biológia számlájára írták, ám úgy tűnik, a szívproblémák mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. A szakorvosi vélemény a kispesti labdarúgón kívül Pölöskei Gábor vezetőedzőt is lesújtotta.

„Várjuk a kontrollvizsgálatok eredményét, és reménykedünk, hogy biztató hírek érkeznek az orvosoktól – mondta Pölöskei Gábor. – Nagy érvágás lenne számunkra Abraham kiesése, hiszen ha nem számíthatnék rá a jövőben, a Honvéd a leggyorsabb s egyik leggólveszélyesebb csatárát veszítené el.”

Noha a támadó sem fáradékonyságra, sem fájdalomra nem panaszkodott, a futballpályán történt tragédiákat szem előtt tartva óvatos, és addig nem tér vissza, amíg az orvosok rá nem bólintanak a szerepeltetésére.

„Szerdán megvizsgálták a szívemet, s péntekre ígértek eredményt – mondta Abraham. – Bár jó a közérzetem, megvárom, amíg megnyugtatnak a doktorok, hogy elkezdhetem az edzéseket. Egyébként engem is váratlanul ért, hogy elváltozást diagnosztizáltak nálam, hiszen nem is olyan régen még a pekingi olimpián futballoztam. De nem aggódom: hiszem, hogy hamarosan számíthat rám az edző.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik