Norvégia a csúcsra tör: győzelem a skandináv rangadón

2008.08.19. 07:47
Norvégia–Svédország mérkőzéssel kezdődött meg a női kézilabda negyeddöntőinek sora a pekingi olimpián. A „skandináv rangadón” egyértelműen az A-csoport győztese, Norvégia volt az esélyes – Gro Hammersengék igazolták is a várakozást.
Marit Frafjörd és a norvégok maguk mögött hagyták Svédországot
Fotó: Reuters/Marcelo Del Pozo
Marit Frafjörd és a norvégok maguk mögött hagyták Svédországot
Marit Frafjörd és a norvégok maguk mögött hagyták Svédországot
Fotó: Reuters/Marcelo Del Pozo
Marit Frafjörd és a norvégok maguk mögött hagyták Svédországot

Svédország már azzal is nagy meglepetést okozott, hogy kijutott az olimpiára (az északiaknál sokkal inkább a férficsapatot várták az ötkarikás játékokra), hát még, hogy a világbajnoki bronzérmes Németországot és az „örökös” dél-amerikai bajnok Brazíliát megelőzve a negyedik helyen továbbjutott a csoportból.

A negyeddöntőben azonban az egyik nagy esélyes, Norvégia következett, amely az egyetlen százszázalékos csapat az olimpiai kézilabdatornán (a férfiakat is idevéve). Norvégia Európa-bajnokhoz és világbajnoki ezüstérmeshez méltóan kezdett: Marit Breivik alakulata 4–0-s rohammal indított, ami egy ilyen játékosállományú (és tudású) együttes számára, mint a norvég, hatalmas előnyt jelent.

Az első félidőben a két Lunde húzta a norvégok szekerét. Kristine – aki az olimpia előtti szezonban szinte végig súlyos sérüléssel bajlódott – négy átlövésből négy gólt szerzett, Katrine pedig (aki amúgy már Lunde-Haraldsen) utánozhatatlanul védett.

A „háromkoronások” jól tartották magukat, de a norvégok a rájuk oly jellemző módon a fontos pillanatokban mindig betaláltak, így az első félidő utolsó másodpercében is megrezdült a háló a beállós Marit Frafjörd lövése nyomán, s ezzel 16–10-re alakult az állás.

Ulf Schefvert csapata főleg támadásban volt súlytalan, átlag feletti átlövő-teljesítmény nélkül pedig nem lehet megszorítani a norvégokat (néha azzal sem). Johanna Ahlm hiába próbálkozott csak az első félidőben hétszer lövéssel kilenc méterről, gól távoli próbálkozása nyomán egy sem esett.

A második félidőben Norvégia kicsit megrázta magát, és még jobban elhúzott (26–19), ám a hihetetlen az, hogy milyen csapatjátékot produkáltak a „viking lányok”! Lunde-Haraldsen a félpályán túlról is labdát szerzett(!), Marit Breivik emberhátrányban lehozta kapusát, hogy egyenlő legyen a létszám, folyamatos gólszerzés mínusz egy emberrel is – ezek a momentumok mind azt bizonyítják, hogy a norvégok mennyire „ott vannak fejben”.

Svédország önmagához képest kifejezetten jól tartotta magát, s ez 31–24-es vereségre volt elég számuktra. Norvégia a Kína–Dél-Korea párharc győztesével folytatja az elődöntőben.

NŐI KÉZILABDA

1. NEGYEDDÖNTŐ
Norvégia–Svédország 31–24 (16–10)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik