Bácsi Péter kikapott az elődöntőben, a bronzéremért birkózhat

Vágólapra másolva!
2008.08.13. 06:20
A kötöttfogású birkózás 74 kilogrammosainak mezőnyében remekül szerepel a regnáló Európa-bajnok, Bácsi Péter. Az FTC 25 éves sportolója az amerikai TC Dantzlert és az örmény Arszen Dzsulfalakjant verte az első két körben, a legjobb nyolc között viszont már az egyik nagy esélyes, a Sydneyben a 63 kilósok között aranyat nyerő, kétszeres világbajnok, egyszeres Európa-bajnok orosz Varteresz Szamurgasev ellen lépett szőnyegre. És nyert! Az elődöntőben azonban nem sikerült az újabb bravúr, kikapott a grúz Kvirkeliától, így a bronzért birkózhat majd.
Bácsi (jobbra) eddig nagyszerű formában birkózik
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Bácsi (jobbra) eddig nagyszerű formában birkózik
Bácsi (jobbra) eddig nagyszerű formában birkózik
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Bácsi (jobbra) eddig nagyszerű formában birkózik

LŐRINCZ VIGASZÁGAS

Győzelemmel kezdte szereplését a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában Lőrincz Tamás, a magyar birkózó először megverte az örmény Amran Adikjant, és bejutott a legjobb 16 közé. Ott azonban kikapott a francia Steeve Guenot-tól. De Lőrincz nem búcsúzott, hanem a döntőbe jutó franciának köszönhetően a vigaszágon birkózhat tovább, és jó esetben még bronzémes is lehet. Ehhez három meccset kell megnyernie, először a kubai Alain Milian, majd a fehérorosz Mihail Sziamjonau, végül pedig a kazah Darhan Bajahmetov várhat rá.
Bácsi az amerikai ellenfelénél sokkal jobban birkózott, mégsem sokon múlott, hogy TC Dantzler lépjen tovább. A magyar ugyan meggyőzően dobálta ide-oda az amerikait, a sajátos szabályrendszer következtében mégis csak a döntő menetben harcolta ki a továbbjutást Bácsi.

A legjobb 16 között Dzsulfalakjan már nagyobb feladatot jelentett a magyarnak, olyannyira, hogy az első, megnyert menet után majdnem tust hajtott rajta végre az örmény. A négy pontot érő akció felhúzta Bácsit, olyannyira, hogy ő is kis híján két vállra fektette riválisát, a menet így 4:4-gyel zárult, de az örmény volt a kedvezményezett, övé lett a felvonás. A meccset aztán Bácsi a harmadik két percben megnyerte.

Ekkor már tudtuk: a negyeddöntőben a szám egyik esélyese, Varteresz Szamurgasev vár Bácsira. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz viszont nem igazolta hírnevét, noha hamar csinált egy pontot a magyaron. Sőt Bácsi nagyon nehéz helyzetbe került, majdnem két vállra fektette őt Szamurgasev, de ügyesen kimenekült a szorításból. A bírók hosszas tanácskozás után végül úgy döntöttek, az orosz próbálkozása nem ér pontot, ellenben a magyar menekülése igen, méghozzá egyet.

A 2:2-vel zárult első két percet Bácsi nyerte, mert az övé volt az utolsó pont, míg a második menet első perce után az orosz lett a sorsolás révén kedvezményezett, ám Bácsi visszatámadt a térdelésből. Erre a mérkőzésvezetőtől egy pontot kapott, de az újabb hosszas videózás után aztán hármat adtak a magyarnak!

Bácsi a hátralévő fél percben még egy pontot szerzett, így bejutott a legjobb négy közé, miután két menetben legyőzte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szemurgasevet!

Az elődöntőben a világ- és Európa-bajnok Manucsar Kvirkelia várt a magyar birkózóra, és a grúz az első menetben bizonyította is klasszisát, 2:0-ra megnyerte a nyitó két percet. Bácsi Péter pedig a második két perc során mutatta meg, hogy nem véletlenül lett Európa legjobbja az idén: úgy eldobta ellenfelét három pontért, ahogy az a nagy könyvben írva vagyon. A végén még visszatámadt Kvirkelia akciójára, két-két pontot kaptak, Péter így 5:2-re nyerte a menetet.

A döntőbe jutás azonban nem sikerült, a 30 éves grúz ugyanis az utolsó két perc első akciójából azonnal tusolta a magyart, s ezzel ő került a fináléba, míg Bácsi a bronzéremért birkózhat.

11 óra 40 perckor kerül sor Bácsi Péter bronzmérkőzésére, de azt még nem tudni, hogy kivel kell csatáznia a magyar versenyzőnek. Bácsi a Christophe Guenot (Franciaország)–Konstantin Schneider (Németország) mérkőzés győztesével küzdhet majd meg a bronzért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik