Bácsi Péter az ötödik helyen végzett, miután kikapott Guenot-tól

Vágólapra másolva!
2008.08.13. 12:51
Bácsi Péter a kötöttfogású birkózás 74 kilogrammosainak mezőnyében az örmény Arszen Dzsulfalakjant és az orosz Varteresz Szamurgasevet legyőzte, az elődöntőben viszont kikapott a grúz Manucsar Kvirkeliától, így Christophe Guenot ellen mérkőzhetett a bronzéremért. A francia vitatható bírói döntéssel győzött, így Bácsi az ötödik helyen végzett.
Bácsi Péter (kékben) az ötödik helyen végzett
Fotó: MTI
Bácsi Péter (kékben) az ötödik helyen végzett
Bácsi Péter (kékben) az ötödik helyen végzett
Fotó: MTI
Bácsi Péter (kékben) az ötödik helyen végzett
A kötöttfogású birkózás 74 kilogrammosainak mezőnyében remekül kezdett a regnáló Európa-bajnok, Bácsi Péter.

Az FTC 25 éves sportolója az amerikai TC Dantzlert és az örmény Arszen Dzsulfalakjant verte az első két körben, a legjobb nyolc között viszont már az egyik nagy esélyes, a Sydneyben a 63 kilósok között aranyat nyerő, kétszeres világbajnok, egyszeres Európa-bajnok orosz Varteresz Szamurgasevvel szemben kellett szőnyegre lépnie, ám ellene is győzni tudott!

Az elődöntőben azonban nem sikerült az újabb bravúr. Bácsi kikapott a grúz Manucsar Kvirkeliától, így a bronzért birkózhatott a francia Christophe Guenot-val, akinek a testvére, Steeve Guenot olimpiai bajnok lett 66 kilóban.

Az első egy percben nem találtak egymáson fogást a felek, és Péternek kellett térdelésbe mennie, ám elképesztően gyorsan felpattant, amiért kapott is egy pontot. Hiába azonban a jó kezdés, a francia egy jó támadáshárításért két pontot kasszírozott, s végül 3:1-re megnyerte a az első két percet.

A második menet az elsőhöz hasonló koreográfia mentén zajlott, egy percig fogáskeresés, aztán térdelés – ezúttal a franciának kellett lemennie. Bácsi ki is használta az alkalmat és megpörgette, ami két pontot ért. Aztán amikor Péter térdelt fél perccel a vége előtt, remekül visszatámadta ellenfelét és egy mögékerüléssel még egy pontot begyűjtött.

Jöhetett a döntő menet: a harmadik két perc hosszas kapaszkodással kezdődött, és egy perc után a francia lett a kedvezményezett, Bácsi térdelt. Péter azonban megint elkapta a franciát és egy pontért kitolta a szőnyegről. Két másodperccel később a francia aztán egy rendkívül erősen vitatható bírói ítéletnek köszönhetően kapott három pontot. Bácsi még erőlködött, egy pontot sikerült is összeszednie, de nem sikerült ismét a maga javára fordítania a mérkőzést.

Bácsi Péter ezzel az ötödik helyen zárt.

STRUHÁCS: BÁCSI ELRONTOTTA!

„Péter elrontotta a véghajrát, egy megnyert meccset veszített el. Ekkora butaságot ilyen szinten nem lehet elkövetni: a döntő menetben vezetett, és ahelyett, hogy megvárta volna a meccs végét, elkezdett menni előre, amire semmi szükség nem volt. Az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is úgy kapott ki, hogy nyerő pozícióban volt, így bátran kijelenthető: biztos érmet engedett ki a kezéből. Nem csodálom, hogy el van keseredve” – mondta az MTI-nek a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Struhács György, miután Bácsi Péter vereséget szenvedett a bronzmeccsen.

KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÁS, 74 KG

A 3. HELYÉRT
Javor Janakiev (Bulgária)–Aleh Mihalovics (Fehéroroszország) 2–1
Christophe Guenot (Franciaország)–Bácsi Péter (Magyarország) 2–1
DÖNTŐ
Manucsar Kvirkelia (Grúzia)–Csang Jung-hsziang (Kína) 2–0
A VÉGEREDMÉNY
1. Manucsar Kvirkelia (Grúzia)
2. Csang Jung-hsziang (Kína)
3. Javor Janakiev (Bulgária)
3. Christophe Guenot (Franciaország)
5. Aleh Mihalovics (Fehéroroszország)
5. Bácsi Péter (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik