Lisa Leslie lehet az első négyszeres olimpiai bajnok kosaras

CH.G.A. CH.G.A.CH.G.A. CH.G.A.
Vágólapra másolva!
2008.08.07. 16:01
Sokak szerint már az 1996-os atlantai olimpián is ők voltak az igazi Dream Team. Az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottja diadalmaskodott az utolsó három olimpián, és itt, Pekingben is az aranyérem favoritja.
Lisa Leslie negyedik olimpiai aranya megszerzésére készül Pekingben
Fotó: Action Images
Lisa Leslie negyedik olimpiai aranya megszerzésére készül Pekingben
Lisa Leslie negyedik olimpiai aranya megszerzésére készül Pekingben
Fotó: Action Images
Lisa Leslie negyedik olimpiai aranya megszerzésére készül Pekingben

Fura, katonás sajtóértekezlet volt, annyi szent. Caroline Williams, a Team USA sajtófőnöke szépen sorba állította a tizenkét játékost és Ann Donovan edzőnőt a pódiumon, a tréner mondott egy rövid tájékoztatót, majd a tizenkét hölgy letelepedett a hatalmas terem különböző pontjain, s megkezdődött a kiscsoportos foglalkozás: az újságírók ahhoz a játékoshoz mehettek kérdéseket feltenni, amelyikhez csak akartak…

„Ez a tizenkét remek kosaras, egyben remek ember – valamennyien a fiatalok példaképei lehetnek – győzni jött Pekingbe. Négy éve, Athénban a csapat másodedzője voltam, most vezetőedzőként szeretném sikerre vinni a társaságot” – mondta bevezetőjében az 1984-es és 1988-as olimpiai bajnok Ann Donovan.

Lisa Leslie – aki az Athén óta eltelt időszakot gyerekszülésre is felhasználta – a maga harminchat esztendejével a csapat legtapasztaltabb tagja. És a legeredményesebb is: negyedik olimpiáján negyedik aranyérme megszerzését tűzte ki célul maga elé.

„Eldöntöttem, hogy ez lesz az utolsó olimpiám. Most, hogy anya is lettem, már nem bírnám a kettős helytállást. Roppant erős a mezőny, de a felkészülés során a legerősebb ellenfeleinket, a világbajnok ausztrálokat és az oroszokat is legyőztük, így hát bizakodunk” – mondta a modellkedéssel is foglalkozó, csinos, 195 centis center.

A válogatottnak négy olyan játékosa van, aki ősztől a Rátgéber László irányította Szpartak Moszkva Region csapatát erősíti. Ők is nyilatkoztak a Nemzeti Sportnak.

SUE BIRD, IRÁNYÍTÓ

„Értesültem Laci érkezéséről, izgatottan várom már a szezon kezdetét. Minden címet mi birtoklunk, de hallom, hogy a Jekatyerinburg és a CSZKA is roppantul megerősödött. Négyen leszünk amerikaiak, ez csodálatos, no meg az ausztrál Lauren Jackson. Fura egy helyzet, semmi kétség. Laurennel a Seattle Storm WNBA-csapatban és a Szpartakban is együtt játszom, az olimpián viszont ellenfelek leszünk…”

DINARA TAURASI, BEDOBÓ

„Tényleg Rátgéber lesz az edzőnk? Ne mondja! Hallottam a Péccsel elért remek eredményeiről, egy kevés pénzből gazdálkodó csapattal messzire jutott. Hogyne ismerném őt, csak még nem tudtam, hogy ő lesz az edzőnk. Tudja, ilyenkor nyáron teljesen elszakadunk az európai klubunktól. Hogy a WNBA az erősebb vagy az orosz liga? Ha az első három csapatot nézzük, akkor az orosz bajnokság, ha az első tízet, akkor a WNBA. Sue Birddel egyébként már a Connecticut Egyetemre is együtt jártunk, jó, hogy újra egy klubban kosarazunk.”

TINA THOMPSON

„Négy éve Athénban minden idegszálammal az olimpiai aranyérem megszerzésére összpontosítottam, most már van egy hároméves fiam, Dylan, aki egyébként velem lakik itt Pekingben, a szállodában. Megoldható, mert Dylan aranyos, csendes gyerek, Taurasi és Bird a pótmamája…”

SYLVIA FOWLES, CENTER

„Tényleg tudok zsákolni, méghozzá két kézzel, egy 196 centis kosarastól ez nem szenzáció. Az idei drafton a második helyen választottak ki, Európából pedig a Szpartak Moszkva szerződtetett. Izgatottan várom már a rajtot, az olimpiáét és az orosz bajnokságét is. Fogalmam sincs, hogy ki a Szpartak edzője, én még annyira zöldfülű vagyok a nemzetközi mezőnyben a magam huszonkét évével. De azt hallottam, hogy a Szpartak mindent megnyert az elmúlt idényben, s most sem akarjuk alább adni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik