Kelet után nyugatra tarts! (folytatás)

LIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁSLIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.08.02. 02:23
Címkék
A Győri ETO FC és a DVSC-TEVA is sikerrel vette az UEFA-kupa selejtezőjének első fordulóját (előbbi a grúz FK Zesztafonit búcsúztatta 3–2-es, utóbbi pedig a kazah Sahtyor Karagandit 2–1-es összesítéssel), így mindkét klubnál izgalommal várták a következő kör pénteki sorsolását. Az ETO ellenfele csoportjának legerősebb riválisa, a német VfB Stuttgart lesz, a Loki a svájci bajnokságban jelenleg a nyolcadik helyen álló Young Boys ellen kíséreli meg a továbbjutás kiharcolását. Az ETO és a DVSC is idegenben kezd, az első mérkőzéseket augusztus 14-én, a visszavágókat 28-án rendezik.

momra, csaknem harminchét évesen pályafutásom legnagyobb kihívása előtt állok...”

Szó se róla, a Stuttgart elleni mérkőzések kihívást jelentenek a győri labdarúgóknak, valamint hatalmas lehetőséget. Az ETO tehetséges középpályását, Koltai Tamást egy évvel ezelőtt még alig ismerték, aztán Erwin Koeman látta őt kétszer játszani, és meghívta a válogatottba. Neki és csapattársainak újabb kiugrási lehetőség következik – ha a svábok ellen jól teljesítenek, életük szerződését is megköthetik.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a győri klub anyagilag is jól járhat a két mérkőzéssel. Ehhez csak egy adalék: amikor kilenc évvel ezelőtt a DVSC az ugyancsak német Wolfsburggal játszott az UEFA-kupában, a televíziós jogdíjak százmilliós bevételt hoztak a debrecenieknek....

Az UEFA pontszámítása szerint a Loki a jobb

A nemzeti tragédiákra fogékonyabbak foghatják a balsorsra, az optimistábbak nevezhetik egyszerűen pechnek: az utóbbi évek debreceni forgatókönyve ismét előkerült az UEFA-kupa második selejtezőkörének sorsolásán, a Magyar Kupagyőztes DVSC-TEVA ugyanis (kiemeltként) a papíron legerősebb vetélytársat, a svájci Young Boys csapatát kapta a sorozatban.

Az UEFA speciális értékszámítása (koefficiens) alapján elvileg a magyar csapat a párharc esélyese – az „adatpárbajban” 10.960:7.993 arányban a Loki a jobb –, a realitás azonban azt mondatja: a búcsú a berni együttes számára lenne kellemetlenebb...

„A Sahtyor Karagandi ellen mi játszottunk győzelmi kényszer alatt, ez a teher most a svájciak vállát nyomja – mondta a Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere. – Akadt a kalapban a svájciaknál kisebb játékerőt képviselő együttes is, de ez van. Előnynek tűnik, hogy idegenben kezdünk, ahogy annak is örülök, hogy a kazahokkal ellentétben a svájciakat lesz időnk és lehetőségünk feltérképezni. Személyesen is megnézzük a Young Boys meccsét – hogy Bücs Zsolt edző vagy én, a bajnoki menetrendtől függ –, de egy DVD-lemez is gyorsabban ér Debrecenbe az Alpokból, mint Közép-Ázsiából. A svájci labdarúgást klub- és válogatott szinten magasabban jegyzik a magyarnál – ez tény –, a cél ettől függetlenül a továbbjutás. A berniek ellen két új csatárunkra, Oláh Lórántra és Mate Eterovicra is számíthatok. Eddig kizárólag Rudolf Gergely volt eredményes támadóink közül, bízom benne, hogy a többiek rövid időn belül felzárkóznak hozzá, azaz lényegesen hatékonyabb lehet a csapat támadójátéka. Az sem mellékes körülmény, hogy a visszavágón valóban hazai pályán, azaz Debrecenben fogadhatjuk-e a svájciakat: nekünk ez az otthonunk, óriási pluszt jelent az Oláh Gábor utcai miliő. Bízom benne, hogy nem kell költöznünk.”

A klubmenedzser optimizmusát a debreceni futballcég ügyvezetője, Szilágyi Sándor is osztja, az utolsó szót azonban az UEFA mondja ki – a jövő héten.

Hakan Yakin távozása megviselte a bernieket

Ami az ellenfelet illeti, a bajnokságot pocsékul, két vereséggel és egy döntetlennel kezdő Young Boys három napja edzőt cserélt: Martin Andermattot – ideiglenes jelleggel – segítője, Erminio Piserchia váltotta a kispadon. Ha a klub képes lett volna ellenállni a katari bajnok alGarafa 3.2 millió eurós ajánlatának, és sikerül megtartania a svájci liga gólkirályát, a nyári Európa-bajnokságon svájci színekben egyedül eredményes Hakan Yakint, a német futball búcsújáró helyén, a Wankdorf helyén felhúzott Stade de Suisse-ben is nyugodtabb lenne az élet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik