Hét orosz megbukott

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.31. 23:11
Címkék

Akárcsak Athénban: még el sem kezdődött az olimpia, máris itt az atlétika hatalmas doppingbotránya. Ezúttal az oroszok sztárjai buktak le, közülük legalább ketten olimpiai aranyért mentek volna Pekingbe. Összesen hét sportoló versenyzési jogát függesztette fel a nemzetközi szövetség, öten az olimpiára nevezett csapat tagjai voltak.

Az IAAF közleménye szerint a versenyzők nem a saját mintájukat adták le a doppingvizsgálatkor. A csalást a korábban levett és megfelelő módon tárolt minták újbóli megvizsgálásával, öszszehasonlító DNS-elemzéssel bizonyították. A módszert a nemzetközi szövetség egy évvel ezelőtt vezette be.

A női 1500 méteren indítani kívánt hármas egy az egyben lebukott – még időben, mert legalább két érmet elhoztak volna Pekingből. A szám nagy esélyese Jelena Szoboljeva volt, aki az idén az 1500 méter (3:56.59) mellett a 800 méteres (1:54.85) világranglistát is vezeti, és duplázásra készült. A 26 éves futó a télen fedett pályás világcsúccsal szerzett világbajnoki címet, a tavalyi, oszakai világbajnokságon második volt. Valenciában a szintén felfüggesztett Julija Fomenko volt mögötte a második, Tatjana Tomasova pedig eddig két világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet szerzett, Athénban ezüstérmes volt.

A csupán 23 éves diszkoszvető, Darja Piscsalnyikova két évvel ezelőtt meglepetésre győzött az Európa-bajnokságon, tavaly Oszakában második volt, az idén 67.28 méterrel ő a világranglista-vezető. A legjobb három orosz kalapácsvetőből kettő, a világrekorder Tatjana Liszenko (77.8) és Jekatyerina Horosih (76.63) már tavaly fennakadt a doppingvizsgálaton, most a két éve világrekordot dobó Gulfija Hanafejeva (77.36) is az ő sorsukra jutott.

Olga Jegorova körül már hét évvel ezelőtt is állt a bál, akkor egy francia vizsgálaton EPO nyomaira bukkantak szervezetében. De mivel az ellenőrök eljárási hibát követtek el (vérmintát nem vettek tőle), eltiltani nem lehetett, s egy hónappal később 5000 méteren győzött az edmontoni világbajnokságon. Sőt az idény végén részesült a Golden League-sorozat egymillió dolláros jackpotjából is. Nem valószínű, hogy az elmúlt években tisztán érte el eredményeit. A nyolcszázas Szvetlana Cserkaszova a hetedik a sorban, ő „csupán” világbajnoki hetedik és Európa-bajnoki nyolcadik helyezéssel büszkélkedhet.

Még örülhetnénk is, hogy elkapták a csalókat, s mondhatnánk, hogy ez a doppingellenes harc hatékonyságát bizonyítja. De a történtek újra igazolják, hogy nagyon sokan éveken át úgy versenyeznek az élvonalban, hogy tiltott szerekkel élnek. Népszerűek, sztárolják őket, begyűjtik a nyereményeket. S ha nincs szerencséjük, a végén lebuknak. Csoda-e, hogy elmegy a kedvük a versenyzéstől azoknak, akik nem hajlandóak doppingszereket szedni. Nekik a sportból ma már csak a sokszor betarthatatlan doppingszabályzat marad. Amit a csalók – a hét orosz példája is mutatja – hosszú ideig könnyedén kijátszanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik