Újra világrekord

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.30. 00:47
Címkék
Jelena Iszinbajeva 504 centiméterrel világcsúcsot ugrott a monacói Szuper Grand Prix-viadalon. Bár a hírességek közül sokan hiányoztak az olimpia előtti utolsó nagy versenyről, a játékok közelsége már érződött az eredményeken: több számban is a világ idei legjobbja született.

A rúdugró Jelena Iszinbajeva annak ellenére megjavította a monacói viadalon saját világrekordját, hogy bizonytalanul versenyzett. Ismét ott szállt be, ahol az ellenfelei abbahagyták a küzdelmet: 471 centiméteren – de azt csak második kísérletére vitte. A 483 és a 493 centiméteren is másodikra jutott át, az 504-et két kevésbé biztató kísérlet után harmadikra teljesítette. Mindez azt jelenti: még csak nem is kell jó formában lennie ahhoz, hogy világrekordot érjen el.

Asafa Powell nem lett ranglistavezető – ehhez neki is világrekordot kellett volna javítania –, mégis övé a nap egyik legjobb eredménye. Annak ellenére, hogy a 100 méter mezőnye csak másodszorra jött el rajttól, a jamaicai futó remekül indult, s különösebb erőfeszítés nélkül 9.82 másodperccel győzött.

Az orosz Jurij Borzakovszkij ugyancsak remekelt. A hétvégén Londonban még úgy tűnt, messze van attól, hogy megvédje 800 méteren olimpiai bajnoki címét, most azonban kiderült: megfelelő formába hozással készül a játékokra. Ezúttal nem kezdte túlságosan hátulról a hajrát, a célegyenesben a bahreini Juszuf Kamellel küzdött az első helyért, s bár szinte egyszerre estek be a célba, Borzakovszkijé lett a győzelem. Mindketten 1:42.79 másodpercet értek el, olyan időt, amelyet Borzakovszkij hét éve nem futott, Kamel pedig életében először került 1:43 percen belülre. A női 400 gátasok közül hárman is jobb teljesítményt nyújtottak, mint az eddigi világranglista-vezető idő (53.99). A jamaicai Melaine Walker volt a leggyorsabb, 53.48 másodperccel lett első, őt két amerikai, Tiffany Ross-Williams (53.54) és Sheena Tosta (53.58) követte. A kenyai Daniel Komen 1500 méteren került a ranglista élére (3:31.49), az etióp Yimer Ayalew pedig női 3000 méteren (8:35.50).

Naide Gomes eddig az orosz Ljudmilla Kolcsanovával társbérletben volt 704 centiméterrel listavezető távolugrásban. A portugál versenyző változtatott ezen a felálláson, nyolc centimétert rátett idei legjobbjára, és fölényesen megnyerte a versenyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik