Fazekas vihart kavart

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.28. 23:11
Címkék

A T-Mobile nem kívánja kommentálni Szombathely polgármestere, Ipkovich György kijelentését, hogy megvizsgálja, miként tudja a település fő mobilszolgáltatójával kötött szerződést felbontani, s bojkottot hirdetni a cég ellen. A város első embere azért neheztel a mobilszolgáltatóra, mert nehezményezte, hogy az athéni olimpián doppingbotrányba keveredő Fazekas Róbert bekerült a pekingi csapatba. A szombathelyi diszkoszvető egy héttel ezelőtt, az utolsó pillanatban teljesítette a nevezési szintet, s mivel jogi akadálya nem volt, a MOB nevezte a játékokra.

A T-Mobile a MOB gyémánt fokozatú főtámogatója, és nem példa nélküli az álláspontja.

Mostanában főként az athéni doppingeseteket emlegetjük – hiszen mi, magyarok négy évvel ezelőtt nagyon kellemetlen napokat éltünk át, a házigazda görögök pedig két vágtázójuk miatt szégyenkeztek –, de már nyolc éve Sydneyben is állt a bál. Marion Jones férje, a súlylökő C. J. Hunter lebukása óriási vitát indított el. A doppingellenes sportvezetők az amerikaiakat vádolták, mondván, nem lépnek fel elég hatékonyan a meg nem engedett szerek ellen, s több olyan csapattagjuk is van, aki otthon lebukott, ezért nem lehetett volna ott a játékokon. Az idő igazolta a vádakat. Abban, hogy a tengerentúlon változott a szemlélet, jelentős szerepet játszottak a szponzorok, akik már a játékok idején azzal fenyegetőztek, hogy a jövőben megvonják támogatásukat, ha a doppingellenes küzdelemben nem lesz változás. „Az olimpia mindig is a sport tisztaságát hirdette” – érvelt Manny Rivera, a Kodak kommunikációs csoportjának vezetője.

Emlékezetes az is, amikor – még lebukása előtt – a Tim Montgomery, Marion Jones vágtázó páros a Szöulban doppingoláson ért Ben Johnson edzőjével akart készülni. A Nike azonnal bejelentette, hogy felbontja a szerződést a futókkal, ha nem keresnek más trénert. Fazekas esetében talán szerencsésebb lett volna, ha a T-Mobile korábban fejti ki aggályait – a briteknél hasonló eset történt, s az ottani olimpiai bizottság nem is jelölte csapattagságra a leggyorsabb vágtázóját, Dwain Chamberst –, ám ettől függetlenül tény, a doppinggal kapcsolatban zéró toleranciát hirdető cégnek joga van a véleményalkotásra, s ezt meg is tette, amiért haragudni nem lehet rá, elgondolkozni viszont mindenképpen érdemes...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik