Ha jó a csapat, jó az edző

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.07.27. 22:53
Címkék
Győzelemmel mutatkozott be a Siófok kispadján Détári Lajos. Bár az évad előtt sokan azt várták, hogy a szezon során elsősorban a kiesés ellen folytatott harcban lesz érdekelt a BFC, meglepő szombati győzelme után (Siófok–Fehérvár 1–0) immár garantálható: a korábbi világválogatott futballista új együttesének elszánt, példás mentalitású játékosai minden riválisra veszélyesek lesznek.

Hogy jellemezzük a szombati sikert: kiesőjelölt vert meg bajnokesélyest?Hogy jellemezzük a szombati sikert: kiesőjelölt vert meg bajnokesélyest?

Értem a célzást, és ha már felhozta, hogy a Siófokot a rajt előtt sokan leírták, így például a Nemzeti Sport első számú kiesőnek titulálta, elmondom: bántott, hogy ennyire lesajnálnak bennünket – mondta Détári Lajos. – Játékosaimnak is rosszulesett, hogy még mielőtt bizonyíthattak volna, a kiesőjelöltek kategóriájába sorolták őket.

Talán éppen a negatív vélemények motiválták a társaságot, és az extra inspirációnak köszönhető a Fehérvár elleni egy nullás győzelem.

Beszéltünk az öltözőben a minket minősítő jóslatokról, de ezeknek a fiúknak nincs szükségük arra, hogy újságokat ragaszszunk ki a falra, elszántak ők maguktól is. A nyáron elvégzett munkában hiszünk, és aki látta a csapatot a Fehérvár ellen, megbizonyosodhatott róla, hogy mindenki a másikért is harcol, egy emberként küzd a sikerért.

Vagyis a siófoki labdarúgóktól is azt várja, mint a korábbi Détári-csapatok tagjaitól: megalkuvást nem tűrő, elszánt futballt?

Mindenki tisztában van vele, hogy ez nem a Manchester United, itt nem szaladgál Cristiano Ronaldo-szintű játékos, ám ha a pályára lépők, a cserepadon helyet foglalók, illetve a lelátóra szorulók közös célt neveznek meg, és azt a mentalitást látják tőlük a szurkolók, amellyel azonosulni tudnak, visszacsalogathatjuk az embereket a stadionba. Persze van még feladatunk, hiszen erőnlétben javulnunk kell, és fontos, hogy a sikert is a helyén tudjuk kezelni. A mérkőzés után óva intettem mindenkit, nehogy véletlenül elbízzák magukat.

Bemutatkozásával csak elégedett lehet, hiszen taktikai csatát nyert…

Jó edzőt csak a játékosok, a csapat tud csinálni belőlem. Kétségtelen, rendesen felkészültünk a rivális játékából, s azt hiszem, gyümölcsöző volt a kidolgozott taktika, mert a Fehérvár nem tudott nagy ziccert kialakítani. Rúghattak több szögletet, veszélyesek voltak a szabadrúgásaik, de mögénk kerülni nem volt lehetőségük. Eredményesen lezártuk a területet a vendégek elől, és a két szélen futballozó játékosom fegyelmezetten visszaállt, amikor az ellenfél támadott. Sokat segít, ha van a pályán háromnégy rutinos labdarúgó, aki amolyan belső edző szerepben segíti a munkámat.

A siófoki győzelem mellett több meglepő eredmény is született az első fordulóban, nyilatkozta is a meccs után, hogy érdekes bajnoki szezont vár. Tartja a megállapítást?

Szerintem mindenképpen borult az a forgatókönyv, amit sokan – így én is – vártak. Előzetesen azt gondoltam, öt-hat csapat verseng majd a bajnoki címért, a többi együttes pedig a tabella alsó felének helyezéseiről dönt majd, és a kiesést próbálja elkerülni. Erre tessék: a legjobbjaitól megfosztott Kaposvár meggyőző játékkal megverte a címvédő MTK-t, az újonc Haladás pedig a Győrt múlta felül. Persze hosszú még a szezon, de ha az első fordulóhoz hasonló váratlan eredmények születnek a jövőben is, pikáns idény elé nézünk.

Mi a munkamegosztás ön és az új szakmai igazgató, Keszei Ferenc között?

A megállapodás szerint az edzések és a mérkőzések hozzám tartoznak, Keszei Ferenc mögöttem áll, és mindenben segít. Legközelebb például ellátogat a Honvéd–Vasas találkozóra, majd az Újpest meccsét nézi meg, és megosztja velem tapasztalatait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik