Itt a második esély: a MOB zöld utat adott Fazekasnak az olimpiára

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 14:32
A Magyar Olimpiai Bizottság illetékes testülete úgy döntött, hogy nincs jogi akadálya a diszkoszvető Fazekas Róbert nevezésének, azaz a sportoló részt vehet a pekingi játékokon. A MOB megtekintette a szombathelyi diszkoszvető indítását szintén támogató Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) által benyújtott hivatalos dokumentumokat, és zöld utat adott az atlétának Pekingbe.
Van minek örülnie: Fazekas megkapta a második esélyt a MOB-tól, és utazik Pekingbe
Fotó: Action Images
Van minek örülnie: Fazekas megkapta a második esélyt a MOB-tól, és utazik Pekingbe
Van minek örülnie: Fazekas megkapta a második esélyt a MOB-tól, és utazik Pekingbe
Fotó: Action Images
Van minek örülnie: Fazekas megkapta a második esélyt a MOB-tól, és utazik Pekingbe

A MOB honlapján tudatta: a július 5-i közgyűlés – amely döntött a magyar olimpiai csapat összetételéről – felhatalmazta az elnököt, a főtitkárt, a sportszakmai igazgatót és a csapatvezetőt, hogy a nevezési határidőig hátralévő időszakban döntsön a változásokról.

AZ OLVASÓK MEGOSZTOTTAK, DE A TÖBBSÉG NEM INDÍTANÁ

Szavazás

Ön engedné-e Fazekas Róbertet elindulni a pekingi olimpián?

Szavazatok száma: 1702

Igen
50 % (845)
Nem
50 % (857)
A négytagú testület foglalkozott a Magyar Atlétikai Szövetség előterjesztésével, amelyben indulásra javasolják az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekast.

A szombathelyi sportoló utolsó kvalifikációs lehetőségét megragadva kedden a ljubljanai nemzetközi atlétikai versenyen 64,56 méterrel teljesítette az olimpiai nevezéshez szükséges A-szintet.

A MOB-nak a MASZ benyújtotta a hivatalos versenyjegyzőkönyvet, az IAAF-igazolást a versenyzési jogosultságról, illetve a NOB igazolását az athéni doppingügyet követő per költségeinek befizetéséről. No meg a legfontosabbat: a WADA-igazolásokat a doppingellenőrzésről, melyben szerepel, hogy Fazekas átesett az előírások szerinti négy, negatív eredményű kontrollon.

Csatolták ezenkívül azt a nyilatkozatot, amelyben a versenyző, edzője, Vida József, orvosa, Illyés Árpád, továbbá a szövetség elnöke, Schulek Ágoston és a szakmai igazgató Mérei László garantálja, hogy Fazekas tisztán készült fel, és tisztán versenyez majd az olimpián.

„Számítottunk rá, hogy az utolsó pillanatban csapattagságot szerző atlétáink eredményeiről valamiféle bizonyítékot kérnek tőlünk, ezért készültünk a keddi ljubljanai és maribori viadalokra – mondta Mérei László, a MASZ szakmai igazgatója a Nemzeti Sportnak. – Mindkét helyszínen saját megfigyelőnk volt, hiszen több versenyzőnk próbálkozott a szintteljesítéssel. Sajnos csak Fazekasnak sikerült elérnie célját, Divós Katalinnak nem volt szerencséje, a sprintereket pedig ellenszél hátráltatta.”

Az olimpiai atlétaválogatott így a magasugró Győrffy Dóra lemondása és Fazekas nevezése után 20 fős lesz, a magyar küldöttséget pedig 171 sportoló alkotja.

AZ ÚT ATHÉNTÓL PEKINGIG

A 2002-es Európa-bajnokságon aranyérmet, míg a 2003-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett diszkoszvető az athéni játékokon esélyesként indult és 2004. augusztus 24-én meg is nyerte a számot 70,93 méteres dobásával. Néhány órával később azonban doppingvétséget követett el, miután elégséges mennyiségű vizeletminta szolgáltatása nélkül hagyta el az ellenőrzés helyszínét. Ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta a játékokról, eredményét pedig törölte. Fazekas még versenye másnapján, 24-én a kalapácsvetésben győztes Annus Adriánnal együtt gépkocsival hazaindult a görög fővárosból - ez később közvetve Annus aranyérmébe is került.

A magyar szövetség egy hónappal később két évre eltiltotta őt és Annust, ám novemberben Fazekas büntetését felére csökkentette, Annusét pedig törölte. A MASZ végül, 2005. áprilisában mégis két-két évre tiltotta el őket, néhány nappal azután, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) - amelyhez még 2004-ben fordult a két atléta, hogy olimpiai aranyérmüket megkapják - helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság athéni kizárásukról szóló ítéletét.

A hosszú bírósági procedúra végére komoly tartozást halmozott fel mindkét versenyző. Fazekasnak 20 ezer euró volt a hátraléka, s egészen a múlt hétig nem tudta kifizetni, márpedig az adóssággal semmiképpen sem szerepelhetett volna Pekingben, igaz, a kvalifikációhoz szükséges A-szintje sem volt még meg a múlt héten.

A szombathelyi dobó felkészülését az elmúlt két évben több sérülés is hátráltatta, kétszer is műteni kellett, ezért komoly eredményt az idei szabadtéri szezon kezdetéig nem tudott elérni. A mostani idényben egyre közelebb került az olimpiai szinthez. A B-szintet ugyan már korábban sikerült elérnie, de mivel Kővágó Zoltánnak és Máté Gábornak is megvolt az A-szintje, neki is 64,50 méternél jobb eredményre volt szüksége.

TÜNDÖKLÉS AZ ATHÉNI OLIMPIÁN, ITT MÉG NAGY VOLT AZ ÖRÖM


FAZEKAS RÓBERT VISSZATÉRÉSE 2007-BEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik