Fazekas nevezhető

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 00:24
Címkék
A magyar csapat vezetősége – az atlétikai szövetség javaslatára – benevezi a pekingi játékokra a kedd este A-szintes eredményt elérő Fazekas Róbert diszkoszvetőt, ha a versenyjegyzőkönyv és a nemzetközi szövetség hivatalos igazolása a rendelkezésére áll – erről a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatta az MTI-t.

A Magyar Olimpiai Bizottság döntése azt jelenti, hogy az athéni játékokról doppingvétség miatt kizárt dobó ott lehet az idei ötkarikás seregszemlén, hiszen a ljubljanai viadal – amelyet Fazekas 64.56 méterrel megnyert – jegyzőkönyvének hiteles másolata megérkezett az atlétikai szövetségbe. Az IAAF nem szokott az egyes eredményekről igazolást kiállítani, de az, hogy a szombathelyi versenyző teljesítménye szerepel a szervezet honlapján található világranglistán, ki kell, hogy elégítse a legkényesebb igényeket is.

„Számítottunk arra, hogy az utolsó pillanatban csapattagságot szerző atlétáink eredményéről valamiféle bizonyítékot kérnek tőlünk, ezért készültünk a keddi, ljubljanai és maribori viadalokra – mondta Mérei László, a MASZ szakmai igazgatója. – Mindkét helyszínen saját megfigyelőnk volt, hiszen több versenyzőnk próbálkozott a szintteljesítéssel. Sajnos csak Fazekasnak sikerült célját elérnie, Divós Katalinnak nem volt szerencséje, a sprintereket pedig ellenszél hátráltatta.”

Az, hogy Divós csupán három centiméterrel maradt el az olimpiai nevezési szinttől (69.50), mutatja, hogy a bíráskodás nagyon precíz volt, kétség sem férhet az eredmények hitelességéhez. A versenyen Fazekason kívül még ketten ünnepeltek, a horvát Martin Maric (62.68) diszkoszvetésben elérte a B-, míg honfitársa, a kalapácsvető Sanja Gavrilovic (70.07) az A-szintet.

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára nem örül a fejleményeknek, úgy véli, rossz példa a fiatalok számára, hogy doppingvétséget elkövető sportoló is lehetőséget kap az olimpiai indulásra. A Nemzetközi Fair Play Bizottság szerint – amelynek Kamuti az elnöke – az ilyen versenyzőket nem kellene indítani a játékokon. Az új szabályok szerint, ha egy sportoló doppingvétséget követ el Pekingben, a következő olimpiákon akkor sem indulhat, ha időközben letöltötte büntetését. A Brit Olimpiai Bizottság már korábban így rendelkezett, a vágtázó Dwain Chambers ezért nem tarthat a csapattal Kínába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik