Világcsúcsközelben

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.19. 01:04
Címkék
Dayron Robles egy századmásodpercre megközelítette a világcsúcsát a 110 méteres gátfutásban, Jeremy Wariner a világ idei legjobbjával győzött 400 méteren, Pamela Jelimo és Blanka Vlasic versenyben maradt az egymillió dollárért.

Dayron Robles ismét szenzáci ósan futott. A kubai 110 gátas annak ellenére remekül kapta el a rajtot a párizsi Golden League-viadalon, hogy a mezőny csak a második lövésre indulhatott. Hibátlan gátvételekkel robogott a cél felé, s beérkezve boldogan vette tudomásul, hogy élete második legjobb eredményét érte el. 12.88 másodpercet futott, ennél gyorsabban (12.87) eddig csak ő tette meg a távot. Ezt követően már csak kedden a stockholmi gálán rajtol, aztán hazamegy, és készül az olimpiára.

Valószínűleg valami hasonlót tervez Blanka Vlasic is. A horvátok magasugrónője ugyan versenyben maradt az egymillió dolláros jackpotért, de olyan fáradtan, mint pénteken este, az idén még nem versenyzett. Így is kiemelkedett a mezőnyből, már 197 centiméterrel megnyerte a versenyt, de a 201 centiméter teljesítéséhez három kísérletre volt szüksége. A kenyai nyolcszázas, Pamela Jelimo ugyancsak tovább küzdhet a hatalmas öszszeg rá eső részéért. Ő viszont most is nagyon frissen futott, igaz, nem volt annyi versenye még az idén, mint Vlasicnak. A 19 éves lánynak ezúttal is a szenegáli négyszázas Amy Mbacke Thiam vezette az első kört (55.71), Jelimo 500 méter megtétele után vágott az élre, s kezdett óriási sprintbe. Ismét úgy hagyta faképnél a többieket, mintha nem is a világ élvonalával versenyezne. 1:54.97 perces junior-világrekorddal lett első, a másodikként célba érkező szlovák Lucia Klocová 1:58.51 percet ért el.

Négyszáz méteren a Jeremy Wariner LaShawn Merritt párharc fordulóponthoz érkezett. Ezúttal nem haladt fej fej mellett a célegyenesben a két amerikai, nem az utolsó métereken dőlt el a küzdelem. Wariner magabiztosan futotta a táv végét, már 300 méternél jelentős volt az előnye, s a világ idei legjobbjával, 44.86 másodperccel lett első.

A párizsi rendezők az idén valamit elrontottak. Nem tudták elhozni a legjobb vágtázókat, a világelső gerelyhajítókat, az etióp Dibaba nővérek az utolsó pillanatban mondták le a rajtot, így 5000 méteren csak hatan futottak, s foghíjas volt a 110 méteres gátfutás mezőnye is. A rajtokat rendszeresen visszahívták, s nemcsak a vágtázók, a 400 gátasok és az akadályfutók is csak második lövésre indultak. A négy kimagasló eredmény valószínűleg kárpótolta a közönséget, de egy Golden League-viadal szervezői ennyi hibát nem követhetnek el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik