Pars Krisztián: a 81 már stabilan megvan

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.19. 23:24
Címkék
Kiemelkedő eredménnyel nyerte meg a kalapácsvetést az Uniqa magyar bajnokság első napján Pars Krisztián. A szintén kalapácsvető Orbán Éva ugyancsak biztatóan dobott, és a súlylökő Kürthy Lajos is igazolta, hogy jó formában van.

Kalapácsvetéssel kezdődött el szombat délután Debrecenben az Uniqa magyar bajnokság, amely egyben Zsivótzky Gyulaemlékverseny is volt, és amelyen Pars Krisztián remek teljesítménnyel adta meg az alaphangot. A Dobó SE versenyzője már első kísérletére 81 méternél messzebbre repítette a szert, de ez a dobása még szektoron kívüli volt. Másodszorra már fehér zászlót kapott, és 81.68 méternek örülhetett. Ezenkívül még kétszer ért el 81 méternél jobb eredményt, s ő vehette át a nyereménydíjak közül a legnagyobb összeget (200 ezer forint). A verseny névadó szponzorának köszönhetően ugyanis a legjobb teljesítményt elérőket díjazták, öszszesen négymillió forint fordítható erre a célra.

Orbán Éva is kitett magáért, 68.40 méterrel nyerte meg a női kalapácsvetést. „Kicsit elfáradtam – mondta a VEDAC versenyzője –, hiszen sérült voltam, és még nem az igazi az erőnlétem. De javul a formám, aminek örülök.”

A szintén olimpiára készülő súlylökő, Kürthy Lajos ismét jól szerepelt, kétszer is 20 méternél jobb eredményt ért el, utolsó dobása volt a legnagyobb, 20.14 méter. „Jól kezdtem ugyan, de az első három kísérletre nem állt össze a mozgásom – értékelte teljesítményét a mohácsi atléta. – Negyedikre ébredtem fel, de a 20.07 méter túlságosan megnyugtatott, és kiengedtem. Utolsóra minden mindegy alapon dobtam, és az a kísérletem lett a legsikeresebb.”

A futókat és ugrókat alaposan megzavarta a kavargó, de legtöbbször szemből fújó erős szél. A vágtázóknak az indulással is meggyűlt a bajuk, négyen is a kizárás sorsára jutottak. A legszomorúbb talán a női 100 méter esélyese, Rózsa Zsófia volt, aki a döntőben hibázott, így nem futhatott. A számot Listár Nikolett 11.78 másodperccel nyerte meg, a férfiaknál Németh Gergely 10.61 másodperccel diadalmaskodott. Kellemetlen szél hátráltatta a gátfutókat is. A nők jártak rosszabbul (–1.2), közülük Vári Edit volt a leggyorsabb (13.38), aki magabiztosan lett első, pedig most már ellenfele is akadt. Juhász Fanni 13.46 másodperccel szerezte meg az ezüstérmet. A férfiak küzdelmét Kiss Dániel 13.75 (–0.5) másodperccel nyerte meg. Férfi távolugrásban a juniorkorú Ecseki Dániel csupán négy kísérletet tett, de azok bármelyikével megnyerte volna a versenyt. A legjobbja 765 centiméter volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik