Kozmann: Ezt a döntést sokan hoztuk meg, maga Koló is benne van

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.07.18. 15:07
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja szerint nehéz körülmények között született meg a döntés a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György keddi halálát követően, ám az ötkarikás nevezési határidő sürgetett. Az MKKSZ vezetősége és Angyal Zoltán szövetségi kapitány a világbajnokra és edzőjére bízta a választást, jelezve, hogy bárhogyan is határoznak, elfogadják azt. Kozmann György és Ludasi Róbert is vállalta az olimpiai részvételt.
Kozmann György (balra) a tragédia ellenére elindul az olimpián
Fotó: Mirkó István (archív)
Kozmann György (balra) a tragédia ellenére elindul az olimpián
Kozmann György (balra) a tragédia ellenére elindul az olimpián
Fotó: Mirkó István (archív)
Kozmann György (balra) a tragédia ellenére elindul az olimpián

A kenus Kozmann György Kiss Tamással indul 1000 méteren az olimpián. A két versenyző csak ezen a távon áll rajthoz, míg C–2 500 méteren az Európa-bajnokságon a magyar csapat számára olimpiai kvótát szerző – és az elnökség döntése alapján korábban már tartalékként csapatba kerülő – Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás versenyez a pekingi játékokon.

"Örülök, hogy így döntöttek, úgy vélem, ez nekik is segíthet feldolgozni a tragédiát, hiszen vannak célok, feladatok. Tudom, hogy szövetségi kapitányként nem mondhatnék ilyet, de most nem az eredményük a fontos" – nyilatkozta Angyal Zoltán.

Kozmann Györgyöt megviselték a történtek, így pszichológus is segítséget nyújt neki a felkészülésben.

"A sokkhatás miatt először minden lehetőségtől elzárkóztam, majd elkezdtem azon gondolkodni, Kolo mit tett volna. Biztos vagyok benne, hogy továbbment volna. Ennek is tisztelegve hajtok fejet ez előtt a kívánság előtt. Ezt a döntést sokan hoztuk meg: jómagam, az edzőnk, barátok, a Kolóhoz közel állók, de maga Koló is benne van” – mondta Kozmann.

„Sokan bátorítottak, erőt adtak a folytatáshoz. A társam kiválasztásakor szakmai szempontok nem motiváltak, inkább az emberi oldal. Olyan párt szerettem volna, akit Kolo is elfogadott volna, és tudom, hogy kedvelte Tamást. Remélem, az edzések is segítségemre lesznek a tragédia feldolgozásában, mert nagyon nehezen viselem" – tette hozzá a sportoló.

"Sokat beszéltem Gyurival, érveltem, többek között azzal, hogy Koló és az emléke miatt is el kell indulnunk, s remélhetőleg mindez segít a szörnyűség feldolgozásában. Magam sem tudom, honnan van erőm... Tamás elvállalta, de őt is fel kell készítenem lelkileg. Az utazásig Csepelen edzünk, csak a végén csatlakozunk a Szegeden gyakorló olimpiai kerethez" – nyilatkozott Ludasi Róbert.

Kiss Tamás C–1-ben a 2005-ös szegedi ifjúsági világbajnokságon indult először nagy nemzetközi versenyen, az idei első válogatón pedig párosban második helyezést ért el Csabai Edvinnel, és hosszú ideje készül a Ludasi-csoportban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik