Még öten küzdenek a jackpotért

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:15
Címkék

Péntek este a római Golden League-viadalon öten lépnek úgy pályára, hogy esélyük van a sorozat egymillió dolláros jackpotjának megnyerésére. Közülük két atléta szereplését kíséri a többiekénél is nagyobb figyelem: a magasugró Blanka Vlasic bármelyik gálán átjuthat a 210 centiméteres világcsúcsmagasság felett, az idény felfedezettje, a 18 éves kenyai nyolcszázas, Pamela Jelimo pedig tovább javíthatja 1:54.99 perces junior-világrekordját.

Rajtuk kívül az amerikai 400 gátas Bershawn Jackson, a szaúdi távolugró Husszein el-Szábi és a spanyol 100 gátas Josephine Onyia győzött a sorozat első két állomásán, június 1-jén Berlinben és június 6-án Oslóban. A jackpotból az a versenyző részesülhet, aki a sorozat mind a hat állomásán megnyeri versenyszámát. A következő gálát egy hét múlva Párizsban tartják, a zürichi és brüsszeli viadalra az olimpiát követően kerül sor.

De nem csak a jackpotvárományosok miatt érdemes követni az eseményeket. Jelena Iszinbajeva, a rúdugrás világcsúcstartója (501) pénteken mutatkozik be az idei szabadtéri idényben, s bár riválisa, Jennifer Stuczynski nem utazik el Rómába, a szelleme jelen lesz a versenyen. Az amerikai ugró az idén már kétszer is túljutott a 490 centiméteren, legutóbb a hétvégén 492 centivel nyerte meg az amerikai olimpiai válogatót, ilyen közel az orosz rekorder eredményéhez még senki sem jutott. Izgalmas kérdés tehát, hogy Iszinbajeva milyen teljesítménnyel mutatkozik be, ő marad-e a szám toronymagas olimpiai favoritja.

A 400 méter olimpiai bajnokának ugyancsak kemény ellenfele akadt az idén, úgy tűnik, ő sem utazhat olyan nyugodtan Pekingbe, mint négy évvel ezelőtt Athénba. Jeremy Wariner már kétszer kikapott az ugyancsak amerikai LaShawn Merritt-től, először a berlini Golden Leagueviadalon szorult mögé, másodszor az olimpiai válogatón kellett beérnie a második hellyel. Rómában visszavághat a kudarcokért, s erőt adhat neki a tudat, hogy övé a világ idei legjobb ideje (43.98). Rajthoz áll az olasz fővárosban az idény két, világcsúcsot elérő atlétája is. A kubai Dayron Robles (12.87) a 110 méteres gátfutásban az amerikai David Oliverrel csap össze, az etióp Tirunesh Dibabát ismét testvérei, Ejengayenu és Genzebe segítik abban, hogy tovább javítsa Oslóban elért 14:11.15 perces eredményét 5000 méteren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik