Stuczynski fenyegetően közelít

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.08. 00:43
Címkék

Az idén még nem hallatott magá ról Jelena Iszinbajeva, a női rúdugrás orosz világrekordere (501), ennek ellenére már két versenyen is 502 centiméterre került a léc. Az amerikai Jennifer Stuczynski szegődött a szám koronázatlan királynőjének nyomába, s egyre fenyegetőbben közelít a rekord felé. Májusban 490 centimétert teljesített, a hét végén pedig Eugene-ban, az olimpiai válogatón 492 centiméterre javította az amerikai csúcsot – úgy, hogy a kezdő magasságán, a 460 centiméteren csaknem elvérzett. De nem az ő teljesítménye volt az esemény legnagyobb szenzációja. Tyson Gay kiesése 200 méteren a fő beszédtéma, s mára az is kiderült, a háromszoros világbajnok vágtázó nem egyszerű izomgörcs miatt adta fel a középdöntőt. Az MRI-vizsgálat enyhe combhajlítóizom-húzódást mutatott ki, emiatt Gay mintegy két hétig nem edzhet. Az olimpia előtti egyetlen fellépését ennek ellenére nem mondja le, július 25-én Londonban minden bizonnyal összecsap a jamaicai Asafa Powell-lel. A 200 méter döntőjétől Xavier Carter is visszalépett, mivel a bokája dagadt be a finálé reggelére, mégis remek eredmények születtek. Walter Dix és Shawn Crawford egyaránt 19.86 másodpercet ment, Wallace Spearmon 19.90-nel szerezte meg a csapattagságot jelentő harmadik helyet.

A 110 méteres gátfutás sem nélkülözte a drámai fordulatokat. A 37 éves Allen Johnson az előfutamok során mondott búcsút álmainak: a negyedik gát után az ő lábába is fájdalom hasított, s kénytelen volt feladni a versenyt. Atlanta bajnoka tehát nem indulhat negyedik olimpiáján. A 12.90 másodperccel amerikai csúcstartó Dominique Arnold a középdöntőben hibázott, kiugrás miatt zárták ki a versenyből. Igaz, nagy hátszélben (+3.5), de David Oliver 12.95 másodperccel győzött, Terrence Trammell 13 másodperccel lett második. A női gátasok még jobb időket mentek. Őket is erős szél (+3.8) segítette, mégis elképesztő a győztes Lolo Jones 12.29-es ideje.

Bernard Lagat duplázhat Pekingben. A középtávfutó az előző két olimpián még kenyaiként szerzett 1500 méteren bronz-, illetve ezüstérmet, tavaly új hazáját képviselve győzött az oszakai vb-n 1500 és 5000 méteren.

Eredmények a 20. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik