Két magyar győzelem

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.07.02. 14:16
Címkék

Két, 80 méter fölötti eredmény nyel aratott győzelemmel fejezte be az olimpia előtti nemzetközi szereplését Pars Krisztián. A szombathelyi kalapácsvető előbb a finnországi Kaustinenben lett első, idei második legjobb teljesítményével, 81.09 méterrel, majd fárasztó utazást követően a bydgoszczi nemzetközi viadalon diadalmaskodott 80.03 méterrel. Finnországban a hazaiak kedvencét, Olli-Pekka Karjalainent (76.98) előzte meg, Lengyelországban az idén feltűnő – és most egyéni csúcsot javító – olasz Marco Linguát (79.97), a házigazdák olimpiai bajnokát Syzmon Ziólkowskit (77.95) és a szlovák Libor Charfreitagot (77.57) utasította maga mögé. Bydgoszczba bejelentkezett a Minszkben egy nappal korábban meglepetésre 81.31 métert dobó Andrej Varancu is, de a fehérorosz atléta végül nem érkezett meg. Pedig jó lett volna tudni, hogy hazája határain kívül mire képes az eddigi legjobbját csaknem egy méterrel megjavító 33 éves kalapácsvető. Minszkben egyébként a női kalapácsvetésben is lélegzetelállító eredmény született, Akszana Mijankova 77.32 méterrel az örök világranglista harmadik helyére került. Ugyancsak Bydgoszczba várták a férfi kalapácsvetés olimpiai bajnoki címvédőjét, a japán Murofusi Kodzsit, aki ehelyett Kavaszakiban lépett pályára, s 80.98 méterrel mutatkozott be.

A lengyel gálán még két magyar szerepelt, a súlylökő Kürthy Lajos és a diszkoszvető Kővágó Zoltán. Az utánpótláskorú Kürthy folytatta remek sorozatát, igaz, ezúttal nem jutott 20 méter fölé, három centiméterrel maradt el attól. A győzelem azonban az övé lett, mégpedig úgy, hogy az utolsó sorozatban került az élre. Így nem csak első nagy sikerét aratta a felnőtt nemzetközi mezőnyben, azt is megmutatta, hogy küzdeni is tud. Kővágó Zoltán annak örülhetett, hogy idei legjobbját érte el, 65.61 méterrel harmadik lett, és háromszor repítette 65 méter fölé a diszkoszt. A győzelmet az észt Gerd Kanter 68.82 méterrel szerezte meg.

A viadalon két remek ugróeredmény is született. A horvát Blanka Vlasic 205 centiméterig jutott magasugrásban, az orosz Jevgenyij Lukjanyenko 601 centimétert teljesített rúdban.

Eredmények a 18. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik