A színvonal a régi

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.06.26. 00:28
Címkék
Jaroszlav Ribakovnak köszönhetően remek eredmény született az egy év szünet után ismét megrendezett Salgótarjáni ugrógálán.

Férfi magasugrásban kis híján a világ idei legjobbjának tapsolhatott a közönség, Jaroszlav Ribakov a sarkával verte le a 236 centiméterre emelt lécet. Az orosz versenyző ezt megelőzően is látványosan ugrott, a 233 centit is magasan vitte, minden megmozdulásával ámulatba ejtette a nézőket. De nemcsak a közönség, ő is el volt ragadtatva, nem győzött áradozni az eseményről.

„Csodálatos ez a rendezvény – lelkendezett az eredményhirdetés után –, nem gondoltam volna, hogy ilyen kis településen ilyen színvonalas versenyt lehet rendezni. Pedig hallottam már másoktól a viadalról, először Javier Sotomayor itt elért eredménye hívta fel rá a figyelmemet, aztán a gálán induló Szergej Kljugin mesélt róla. De hogy ilyen gyönyörű a környezet, és ennyire hozzáértő és lelkes a közönség, arra nem számítottam. Kicsit irigykedem, mert jó lenne, ha nálunk otthon is rendeznének ehhez hasonló, hangulatos versenyeket.”

Ugyanez lehet az olasz Ciotti ikrek véleménye is, akik már többször rajthoz álltak Somoskőn. Amint meghallották, hogy újra lesz ugrógála, azonnal bejelentkeztek. Láthatóan nagyon élvezték a viadalt, s eközben remekül szórakoztatták a közönséget és önmagukat. Hol azt kérték, hogy taps kísérje az ugrásukat, hol jó ritmusú zenére próbáltak átjutni a léc felett, de előfordult, hogy csendre intették a nézőket, és olyankor nem hallatszott egy pisszenés sem. Még a pálya mellett kergetőző bölcsisek is megszeppenve várták, hogy mi lesz. Nos, Nicola Ciotti a 224 cm után a 227-tel próbálkozott, és csak hajszál hiányzott ahhoz, hogy ezen a magasságon is túljusson. Giulio kihagyta a 227-et, ő 224 centiméter után egyből 230-ra ment. Ezen a magasságon nagyon jó kísérletei voltak, de végül meg kellett elégednie a harmadik helylyel. Még egy ugró, a cseh Svatoslav Ton futott neki a 230 cm-nek, ő azonban előtte csak 220-at teljesített.

Női magasugrásban a cseh Romana Dubnová jutott a legtovább. A 191 cm felett könnyedén röppent át, és a 194-en is volt jó kísérlete.

Bár futóversenyt az ugrógálán nem rendeznek, ezúttal egy ötezres eredménynek is örülhettek a magyar atlétikáért szurkolók. A MASZ vezetői is Somoskőn értesültek arról, hogy a spanyolországi Jerezben Papp Krisztina 15:29.92 perccel második lett, és teljesítette az olimpiai B nevezési szintet.

Eredmények a 14. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik