Közkívánatra folytatódik

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.06.25. 01:33
Címkék
Rekordszámú nevezés érkezett a 21. salgótarjáni ugrógálára, amelyet a 700 éves somoskői vár lábánál fekvő Váralja Sportcentrumban rendeznek meg. Hét ország 22 magasugrója lép pályára a szerdai rendezvényen, amelynek legnevesebb vendége a 238 centimétert tudó orosz Jaroszlav Ribakov.

Egyéves szünet után Angyal János ismét megrendezi a salgótarjáni ugrógálát. A versenyigazgató környezete kérésének engedett, amikor ismételten belevágott a szervezésbe, hogy újra életre keltse a nemzetközi hírű versenyt. Az ugrógála két évtized alatt Salgótarján egyik nevezetességévé vált, elvitte a település hírét a világba, s amikor Daniela Bártová megjavította a rúdugrás világrekordját, a város neve felkerült a csúcslistára. A legnagyobb sztárok közül sokan megfordultak a nógrádi székhelyen, indult itt a rúdugrás koronázatlan királya, a 35-szörös világcsúcstartó ukrán Szergej Bubka, illetve a magasugrás két világrekordere, a kubai Javier Sotomayor és a bolgár Sztefka Kosztadinova. Összesen 13 olimpiai és világbajnoknak tapsolhatott a közönség, így nem csoda, hogy a gálacsúcsok az olimpiai rekordokkal vetekednek. Nem lesz tehát könnyű dolga az idei sztárvendégnek, akinek nem titkolt célja, hogy a magasugrók közül az eddigi legnagyobbat ugorja Salgótarjánban.

Az orosz Jaroszlav Ribakov legjobbja 238 centiméter, s enynyit kellene teljesítenie ahhoz, hogy Sotomayor 237 centis eredményét túlszárnyalja. Mivel a verseny néhány évvel ezelőtt a város főteréről a somoskői vár lábához költözött, pályacsúcsot is nyilvántartanak a rendezők. Ez férfi magasugrásban 235 centiméter, s ugyancsak Sotomayor érte el. Női magasugrásban a gálacsúcs és a pályarekord megegyezik, a horvát Blanka Vlasic két évvel ezelőtt 203 centiméterrel nyerte meg a versenyt.

Az idén e két versenyszámban vetélkednek az indulók, s mivel a jó hangulatú viadal az atléták körében is népszerű volt, amikor elterjedt a híre, hogy ismét lesz verseny, az egykor itt rajtolók közül sokan bejelentkeztek. Ennek köszönhető, hogy a férfi magasugrás mezőnye nagyon erős lesz, az indulók közül öten jutottak már túl a 230 centiméteren. A nők mezőnyének legjobbja a cseh Romana Dubnová lesz, akinek az egyéni csúcsa 196 centiméter.

A hagyományokhoz hűen a gála az idén is Besenyei Péter műrepülő-világbajnok bemutatójával kezdődik, erre 15.30 órakor kerül sor. A férfi magasugrók 16 órakor kezdenek, a nők 17.30 órakor követik őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik