Máté győzött diszkoszban

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.06.23. 00:28
Címkék
A korábbi szabályok szerint férfi- és női csapatunk is megtartotta volna helyét az Európa-kupa első osztályában, hiszen Isztambulban az első osztály B-csoportjában a férfiak a negyedik, a nők a hatodik helyen végeztek.

Valószínűleg jövőre az új rendszerben is az első osztályban indulhatunk, de arra, hogy ez bizonyossá váljon, egy ideig várni kell. Az idén elért eredmények összesítéséből alakul ki ugyanis az új beosztás, amelyben a férfiak és a nők teljesítményét együtt értékelik majd. A szuperliga létszáma nyolcról 12 csapatra bővül, s ugyanennyien kerülnek az egyetlen csoportból álló első osztályba.

Utoljára győztek tehát fölényesen az orosz nők a szuperligában, s nem lesz könnyű dolguk jövőre a briteknek sem, akik az idén ugyancsak nagy előnnyel lettek elsők a férfiak vetélkedésében. Ha a férfiak és a nők eredményét összevonjuk, az oroszok csupán öt ponttal győztek volna, jövőre ezért valószínűleg nem járulnak hozzá ahhoz, hogy legjobbjaik közül többen is távol maradjanak. Nem indult például Annecyben a rúdugró Jelena Iszinbajeva, a hármasugró Tatjana Lebegyeva vagy a nyolcszázas Jurij Borzakovszkij. De amíg Iszinbajevát jól helyettesítette Julija Golubcsikova, a másik két számban kikaptak versenyzőik.

Akadtak olyanok, akiknek csapata kiesett, mégis fontosnak tartották, hogy segítsék válogatottjukat. A horvát magasugró, Blanka Vlasic nemcsak hogy elindult Isztambulban, hanem a világ idei legjobbjával, 206 centiméterrel nyerte meg a versenyt. Ott volt a svéd Carolina Klüft is, aki távolugrásban és hármasban rajtol az olimpián, vasárnap a távolt nyerte meg 687 centiméterrel. Az erős szélben és nagy hőségben ezenkívül nem születtek különösen jó eredmények, a helyezéseket tekintve pedig csapatunk elmaradt szombati produkciójától. Egyetlen győzelem jutott a második napon a mieinknek, Máté Gábor diszkoszvetésben diadalmaskodott (64.07).

A szuperligában is férfi diszkoszvetésben született az egyik legjobb eredmény, a spanyol Mario Pestano 68.34 métert dobott. A nők az ugrószámokban és kalapácsvetésben remekeltek, a német Ariane Friedrich 203 centiméterrel lett első magasban, az orosz Ljudmila Kolcsanova 704 centiméterig repült távolban, a fehérorosz Akszana Menkova pedig 75.97 métert dobott kalapáccsal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik