Rendet kell tenni, mert csak a kirakat csillog

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.06.18. 01:04
Címkék
Mindenki úgy tesz, mintha minden rendben lenne a Magyar Labdarúgó-szövetségben. A kirakat ragyog: van külföldi kapitány, új fejlesztési igazgató, vannak jobb eredmények válogatott és korosztályos szinten, de… A szervezetnek jelenleg nincs főtitkára, ráadásul itt van az ügyészség hétfői határozata, amely szabályok módosítására kötelezi az MLSZ-t.

Amióta Kisteleki Istvánt 2006. február 27-én megválasztotta az MLSZ közgyűlése a szövetség elnökévé, úgy mennek-jönnek a főtitkárok a szövetségben, mint kiállításon a látogatók. Az elmúlt két és fél évben öten töltötték be ezt a tisztséget. Közülük Füzesi Zsolt kétszer volt főtitkár, s a második etapban tíz hónapon át volt a szövetség operatív vezetője. Rajta kívül Berzi Sándor (egy hónap), Kmety Ildikó (hat hónap), Bérczy Balázs (öt hónap) és Ökrös András (három hónap) volt főtitkár. Ilyen sűrű változások közepette nem várható el a szövetség apparátusától a folyamatos, következetes munka. Jelenleg senki sem tölti be ezt a pozíciót, Kovács István – aki Bozóky Imre elnökösködése idején egy műanyag széken ülve a Róbert Károly körút forgatagában folytatott éhségsztrájkot, amelyet aztán szerencsére egészségesen fejezett be – úgynevezett elnöki titkárként viszi a napi ügyeket.

Egy kiemelten közhasznú szervezet, egy sportszövetség esetében apparátusi vezető, azaz főtitkár nélkül elképzelhetetlen lenne a munka, arról nem beszélve, hogy a posztra – ha már üres – illenék azonnali pályázatot kiírni.

Kisteleki István januárban kinevezte kommunikációs és stratégiai igazgatónak Szabó Lászlót, ám már őt is elküldték a szövetségtől. Miután felkérték az állás betöltésére, az egykori helyettes államtitkár feladatai közé tartozott, hogy nyilatkozzon az elnök helyett. Ennél magasztosabb munkája is lett volna: javítania kellett volna a futballal kapcsolatos kommunikációt.

Szóval az MLSZ-ben nehéz nyugdíjas állást kapni – azt mondják, többek között azért, mert Kisteleki István elnök szeret egyedül dönteni. Azt hallani, hogy Ökrös András főtitkár például azért távozott, mert nem értett egyet a Telkiben épülő edzőközpont finanszírozásával. Mint ismeretes, a szövetség a beruházást jelentős hitelből kívánja megvalósítani, ami azt jelenti, hogy jelzálog kerülhet a szövetség vagyonának jelentős részére.

S hogy vannak más természetű gondok is, jelzi, hogy a Legfőbb Ügyészség hétfőn befejezte a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSZSZ) által kezdeményezett felülvizsgálati eljárást, s a döntéshozók minden kifogásolt pontban jogszabály-ellenességet állapítottak meg, törlésre vagy módosításra kötelezve az MLSZ-t. A drukkerek tavaly három kérdéskörben fordultak az ügyészséghez. Vitatták az MLSZ zéró toleranciát hirdető közleményét, s megkérdőjelezték az alkotmányosságát. Ezenkívül kíváncsiak voltak arra, hogy a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alapszabálya és rendelkezései alkalmazhatóak-e a magyar jogrendszerben, majd állásfoglalást kértek arról is, hogy az MLSZ tagjai vitás ügyekben valóban csak a Sport Állandó Választott Bíróságához fordulhatnak, polgári bírósághoz pedig nem?

„Három intézkedés hoztunk az ügyben, óvást, felszólalást és jelzést nyújtottunk be – mondta Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. – Ezek alapján harmonizálni kell az MLSZ egyes rendelkezéseit a sporttörvénnyel. Hangsúlyozom, hogy nem törvénytelen a szövetség működése, csak néhány ponton szinkronba kell hozni a paragrafusokkal. Kisteleki István levélben jelezte, hogy a következő elnökségi ülésen megvitatják az ügyészségi álláspontot. Ha egyetértenek, akkor hatályon kívül kell helyezniük a vitás határozatokat, s erről tájékoztatniuk kell minket is. Ha nem fogadják el, akkor is értesíteniük kell az ügyészséget, de egyelőre nem tudom megmondani, mi történhet ebben az esetben. Ha nem fogadják el, akkor bírósághoz is fordulhatunk.”

Ami biztos: a Kisteleki-éra hatodik főtitkárának nem lesz könnyű dolga.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik