Dayron Robles világcsúcsot futott

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.06.13. 23:16
Címkék
Fantasztikus és váratlan világcsúcs született az ostravai szuper Grand Prix-viadalon: a 110 méteres gátfutást a kubai Dayron Robles 12.87 másodperces világrekorddal nyerte meg. Még egy világcsúcs született az eseményen, az etióp Dire Tune egy óra alatt 18 517 métert tett meg. A jamaicai Usain Bolt 200 méteren, a horvát Blanka Vlasic magasugrásban a világ idei legjobb eredményével győzött.

Világcsúcsra számítottak a cse hek a csütörtöki, ostravai viadalon, s a siker érdekében a szervezők mindent meg is tettek. Elhozták a 100 méter újdonsült világrekorderét (9.72), a jamaicai Usain Boltot, aki ezúttal a Gyulai István emlékére megrendezett 200 méteres versenyen indult, megszerezték az etióp Tirunesh Dibabát, aki alig egy hete Berlinben 5000 méteren javított világrekordot, s indult a horvát Blanka Vlasic, aki egy éve ostromolja a női magasugrás világcsúcsát.

Ezenfelül is fergeteges mezőnyt hoztak össze, olyanynyira, hogy a szenzáció a vártnál előbb, a 110 méteres gátfutásban megszületett. A kubai Dayron Robles az amerikai Terrence Trammell-lel csapott össze, s bár az idén egyiküknek sem volt 13 másodpercen belüli ideje, küzdelmük izgalmasnak ígérkezett. A vetélkedő azonban elmaradt. Robles fergetegesen rajtolt, s tetemes előnnyel győzött. A futóóra 12.88 másodperces világcsúcsbeállítást mutatott. Néhány percig úgy tűnt, hogy a kubai gátas a kínai Liu Hsziang társbérlője lesz, ám az eredményt pontosították, s kiderült, 12.87 másodperccel Robles az egyedüli világrekorder.

„Nagyon boldog és elégedett vagyok, egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre – lelkendezett célba érkezése után Robles. – Nem tudom, képes leszek-e Pekingben megelőzni Liu Hsziangot, majd meglátjuk, mi történik az olimpián.”

A kubai gátas teljesítménye azért is váratlan, mert a cseh városban kellemetlen, hűvös idő fogadta az atlétákat. Az eső ugyan nem eredt el, de sokan panaszkodtak a hidegre. A hosszútávfutók persze nem keseregtek, ők kihasználták a számukra kedvező körülményeket. Bár szokatlan távon, még egy világrekord született, az egyórás futásban az etióp Dire Tune 18 517 métert ért el.

Usain Bolt változatlanul kétszázasnak vallja magát. Talán ez a kijelentése és persze a tizenegy nappal korábbi 100 méteres eredménye volt az alapja, hogy sokan arra számítottak, csütörtökön Michael Johnson 19.32 másodperces eredményét is túlszárnyalja. Nos, Bolt remekül futott, de „csak” a világ idei legjobbját érte el, 19.83 másodpercet ment. A 19 éves szudáni Abubaker Kaki ismét bizonyította, hogy 800 méteren ő lesz az olimpia egyik legfőbb esélyese. Oslói 1:42.69 perces juniorvilágrekordja után újra 1:44 percen belüli idővel (1:43.80) lett első. Tirunesh Dibaba megismételte oszakai futását 10 000 méteren. Akárcsak a világbajnokságon, most is rosszul lett, a táv közepén leszakadt az élbolytól, ám néhány környi kínlódás után összeszedte magát, felzárkózott, majd győzött. Ezúttal azért nem adta fel a versenyt, mert ez a viadal volt az etiópok számára az olimpiai válogató. Blanka Vlasic a világ idei legjobbjával, 205 centiméterrel nyerte meg a magasugrást, és természetesen megpróbálkozott a 210 centiméterrel.

Eredmények a 22. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik