Ausztria–Lengyelország, avagy az egyéniségek hiánya nem dönthet

Vágólapra másolva!
2008.06.12. 17:34
A nyitókör után két csalódott ország válogatottja találkozik egymással – csalódott, legalábbis, ami az eredményt illeti. A társházigazda Ausztria Horvátországtól kapott ki 1–0-ra, Lengyelország pedig Németországtól szenvedett 2–0-s vereséget. Utóbbi találkozón a lengyelek vérszegény játékot vezettek elő, míg az osztrákok tisztességesen helyt álltak, igaz 86 percen keresztül képtelenek voltak betalálni a semmi különöset nem mutató horvátok kapujába.
Meg kell ragadni az esélyt
Fotó: Reuters
Meg kell ragadni az esélyt
Meg kell ragadni az esélyt
Fotó: Reuters
Meg kell ragadni az esélyt

A feladat egyértelmű mindkét brigád számára: nyerni kell, ha a tovább akarnak jutni, a vesztes ugyanis biztosan búcsúzik a további küzdelmektől. A korai búcsút nyilván egyik válogatott sem tervezte, és ez főleg az osztrákok számára lenne kellemetlen: ha kiesnek, először fordulhat elő, hogy nincs rendező ország a legjobb nyolc között – 2000-ben a belgák ugyan kiestek, de a hollandok az elődöntőig jutottak.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Lothar Matthäus, az Eurosport „misztikus” kommentátora, mint rendesen, most sem rejti véka alá véleményét, ezúttal döntetlenre számít: „A két „outsider” találkozik, és egy senkinek nem jó döntetlennel zárnak ma. A lengyelek egy kicsit erősebbnek tűnnek, rutinosabbak, ám Ausztriánál a hazai pálya előnye. Ebből csak egy iksz sülhet ki.”
A „sógoroknál” Josef Hickersberger szövetségi kapitány ugyan bizakodó, ám nem favorizálja a feltétel nélküli támadást: „Tudom, hogy döntő mérkőzés előtt állunk, de ezzel a lengyelek is tisztában vannak. Vállaljuk a kockázatot, de csak racionálisan, mert úgy gondolom, hogy elsősorban a hátsó alakzatban kell észnél lenni” – fogalmazott a kapitány.

A racionális kockázat vállalás jegyében elképzelhető, hogy a kezdőben kap szerepet az Európa-bajnokság egyetlen magyar játékosa, Garics György, aki – ha játszik – 13-szor húzhatja magára az osztrák felnőtt-válogatott mezét. Ehhez persze az kell, hogy Hickersberger bizalmat szavazzon az elsősorban a jobb oldalon bevethető szombathelyi születésű labdarúgónak.

ÖRÖKMÉRLEG

  • AUSZTRIA–LENGYELORSZÁG
  • 7 győzelem
  • 3 döntetlen
  • 4 vereség
Hickersberger szerencsés helyzetben van, hiszen a keret minden tagja bevethető, nem úgy kollégája, Leo Beenhakker, akinek az egyik legfontosabb katonája dőlt ki a sorból. A csapatkapitány Maciej Zurawski ugyanis combizom-sérülést szenvedett, és a csoportkörben már nem léphet pályára.

„Egész különleges megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitányként vezethetem ki a srácokat a gyepre, csak azt fájlalom, hogy erre Maciej sérülése miatt nyílik lehetőségem” mondta a Zurawskit helyettesítő „cséká”, a 35 éves veterán Jacek Bak, akinek nem ismeretlen a bécsi Ernst Happel stadion, mivel a mérkőzéseit itt játszó FK Austria Wien játékosa.

„A hazai csapat mindig extra támogatást kap a közönségtől, így lesz ez most is. Mindkét válogatott számára ugyanaz a tét, a versenyben maradás, és erősségünk is egyforma, mégpedig az, hogy igazi csapatként tudunk működni. Nálunk és az osztrákoknál sincsen olyan játékos, aki egymaga eldönthet egy-egy meccset, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem jók a játékosaink” – elmélkedett Leo Beenhakker, a lengyelek szövetségi kapitánya.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

AUSZTRIA–LENGYELORSZÁG
Helyszín: Bécs, Ernst Happel Stadion, Időpont: 20.45
Vezeti: Webb (Cann, Mullarkey) – angolok
Ausztria (4-2-3-1): Macho – Garics, Prödl, Pogatetz, Gercaliu – Stranzl, Sämuel – Harnik, Ivanschitz, Korkmaz – Linz
Lengyelország (4-2-3-1): Boruc –Wasliewski, Mi. Zewlakow, Bak, Wawrzyniak – Dudka, Lewandowski – Lobodzinski, Guerreiro, Krzynowek – Smolarek
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik