Dibaba: világcsúcs 5000 méteren

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.06.08. 00:11
Címkék
Több mint öt másodpercet javított a női 5000 méter világrekordján az oslói Golden League-viadalon az etióp Tirunesh Dibaba. A szudáni Abubaker Kaki 800 méteren junior-világrekordot futott. Öt berlini győztes maradt versenyben az egymillió dolláros jackpotért.

Tirunesh Dibaba azt ígérte, hogy az oslói Golden League-viadalon megdönti az 5000 méter világrekordját, s így is tett. A korábbi csúcsot (14:16.63) egy évvel ezelőtt ugyanitt futotta honfitársa és legfőbb riválisa, Meseret Defar, csakhogy neki nem volt olyan segítsége, mint Dibabának. A világbajnok hossszútávfutónak nővére diktálta a tempót, a tízezren olimpiai ezüstérmes Eyegayehu. De nem csak ők ketten futottak Dibaba feliratú rajtszámmal, bemutatkozott a család legifjabb tagja, a mindössze 17 éves Genzebe is. A mezőnyt a táv elején az orosz Anna Almitova vezette, tőle vette át a nyúl szerepét Eyegayehu, s diktálta a tempót 3000 ezer méterig. A részidő mindazonáltal nem sok jóval kecsegtetett, három másodperccel volt gyengébb, mint Defaré a világcsúcs felállításakor. Tirunesh Dibaba azonban fantasztikus formában volt. Ellépett nővére mellett, s olyan ezer métert repesztett, amelynek végén már egy másodperc volt az előnye Defar idejével szemben. Ezt követően sem fáradt, tartani tudta a tempót, s 14:11.15 perccel ért célba, vagyis több mint öt másodpercet javított a rekordon. 26 éves nővére 14:36.78 perccel a harmadik, húga 15:02.41 perccel hetedik lett.

A női 5000 méter az idén nem tartozik a Golden Leaguesorozatba, ugyanúgy, ahogy a verseny másik különlegesen jó eredményt hozó versenyszáma sem. Férfi 800 méteren a szudáni Abubaker Kaki 1:42.69 perces junior-világrekorddal lett első. A szenzációs eredmények mellett az keltett feltűnést, hogy a Golden League-sorozatba tartozó versenyszámok tíz berlini győztese közül hárman is hiányoztak. Küzdelem nélkül lemondtak arról, hogy részesüljenek az egymillió dolláros jackpotból, amit azok között osztanak szét, akik a sorozat mind a hat állomásán diadalmaskodni tudnak. Lehet, hogy a Berlinben 100 méteren diadalmaskodó jamaicai Nesta Carter és a négyszázon első amerikai LaShawn Merritt úgy okoskodott, hogy úgysem lehet minden alkalommal győztes, így a tengerentúlra utazott a hétvégi eugene-i versenyre. Valószínűleg igazuk volt, hiszen az olimpia után a legjobb vágtázók is beszállnak a küzdelembe, Merritt pedig minden bizonnyal már most kikapott volna az Oslóban remeklő Jeremy Warinertől (43.98). A Berlinben kétszázon első jamaicai Sherone Simpsonnak több esélye lett volna a végső győzelemre, bár lehet, hogy ő is úgy jár, mint a gerelyhajító Tero Pitkämäki, valamint a mérföldön rajtoló kenyai Augustine Choge, aki kiesett a jackpotért folyó küzdelemből. Öten reménykedhetnek továbbra is, a szaúdi távolugró Huszein el-Szabi (819), a horvát magasugró Blanka Vlasic (204), a kenyai nyolcszázas Pamela Jelimo (1:55.41) és a spanyol 100 gátas Josephine Onyia (12.59).

Eredmények a 24. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik