A nem repülő hollandi repülőrajtot vár a holland válogatottól

Vágólapra másolva!
2008.06.02. 23:52
A hollandok élő legendája, az aktív labdarúgástól két éve visszavonult Dennis Bergkamp szerint a holland válogatottnak ezúttal nem lesz ideje „belemelegednie” a játékba a június 7-én kezdődő Európa-bajnokságon. Az egykori támadó úgy véli, az oranjénak villámrajtot kell vennie a tornán, ha minél messzebbre szeretne eljutni.
Bergkamp már megélt nagy csatát az olaszok ellen, most az utódokon a sor
Fotó: Action Images
Bergkamp már megélt nagy csatát az olaszok ellen, most az utódokon a sor
Bergkamp már megélt nagy csatát az olaszok ellen, most az utódokon a sor
Fotó: Action Images
Bergkamp már megélt nagy csatát az olaszok ellen, most az utódokon a sor

A nyolcvanas évek végi aranygeneráció (1988-ban ugyebár a holland válogatott nyerte az Európa-bajnokságot) utáni korszak legnagyobb holland futballistája, Dennis Bergkamp mindenképpen esélyesnek tartja a narancssárga válogatottat a közelgő Európa-bajnokság megnyerésére. Bergkamp azonban megemlíti, hogy több buktató is van, amelyen elhasalhat a csapat.

Az első, és legszembetűnőbb akadály maga a csoport (illetve az abban helyet kapó ellenfelek), amibe az oranje került. A holland válogatottnak a C jelű kvartettben, a közhellyel élve a kontinenstorna halálcsoportjában, az olasz, a francia és a román válogatottal kell megküzdenie a továbbjutásért, azaz az első két hely valamelyikéért. Ebből a csoportból pedig lehet nehezebb lesz továbbjutni, mint megnyerni magát az Európa-bajnokságot.

„Technikailag a holland csapat a világ egyik legjobbja. Ha a torna elejétől elkapják a fonalat, nagyon messzire juthatnak” – nyilatkozta Bergkamp, majd hozzátette, a csapatnak rögtön Eb elején csúcsformában kell futballoznia, nem lehet a formaidőzítést az Európa-bajnokság második felére hagyni.

„Normális esetben egy tornán az oranjének van ideje szépen lassan fejlődni játékban, de most Franciaország és Olaszország mellet nem lesz erre lehetőség. Már a torna elejére tökéletesen késznek kell lenni” – tette hozzá a kivételes játékintelligenciája mellett repülésiszonyáról is híres Bergkamp.

A másik probléma lehet a válogatottal kapcsolatban, hogy a keretet néhány nagyon fiatal tehetséges, ám még tapasztalatlan játékos alkotja.

„Nagyon jó játékra vagyunk képesek. De nem mindig. Sok kulcsemberünk még mindig nagyon fiatal, különösen a nemzetközi mezőnyhöz képest. Néha hiányzik a stabilitás a csapatból. Amikor azonban ez megvan, akkor semmi baj sincs a játékunkkal” – vélekedett a 79 válogatott mérkőzésén 37-szer az ellenfelek kapujába találó Bergkamp.

A holland válogatott június 9-én a nagy tornák rajtjánál sokszor beragadó Olaszországgal kezd, majd négy nappal később Franciaország következik. A csoport utolsó meccsén a románok ellen kell bizonyítania Robbenéknek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik