Pars Krisztián ismét biztosan nyert

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.05.25. 01:39
Címkék
Pars Krisztián nyerte meg a kalapácsvetést a hengelói versenyen. Az olimpiai és világbajnoki ötödik Pars 79.93 méterrel lett első a vb-második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij előtt. A világranglistát is a szombathelyi atléta vezeti 81.29 méteres dobásával.

Egyetlen jobb eredmény született az idei szabadtéri idényben annál, amellyel szombaton Pars Krisztián megnyerte (79.93) a hengelói Grand Prix viadalt. Ő maga egy hónappal ezelőtt Veszprémben 81.29 métert teljesített. A szombathelyi kalapácsvető 79.45 méterrel kezdett a hollandiai viadalon, s ennél az eredménynél sem dobott még az idén nagyobbat senki sem. Legjobbját Pars a negyedik sorozatban érte el, mögötte a második helyet a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij (77.85) szerezte meg.

A vert mezőnyben ott volt a szlovák Mikulas Konopka (73.94) és a finn Olli-Pekka Karjalainen (74.78) is. Még egy magyar lépett pályára Hengelóban: Kővágó Zoltán, aki azonban – úgy tűnik – elfáradt. A dakari és a turnovi verseny után ezúttal háromszor kilépett, s nem került be a nyolcas döntőbe.

A gála szenzációját Irving Saladino szolgáltatta: akkorát ugrott, amekkorát 14 éve senki, 873 centiméterrel nyert. A panamai távolugró maga is meglepődött a teljesítményén, annyira örült, hogy a következő kísérleteire képtelen volt összpontosítani. Ha az amerikai Erick Walder magaslaton és éppen a legnagyobb megengedett erősségű szélben (+2.0) elért eredményét (874) nem számítjuk, legutóbb az 1991-es tokiói vb emlékezetes párharcában értek el Saladinónál jobb eredményt. Az amerikai Mike Powell ott állította fel a 895 centis világrekordot, honfitársa Carl Lewis szabályos széllel 887 centiméternél landolt. (A második helyet 891 centivel szerezte meg, de ennél a kísérletnél a szél erőssége a megengedettnél nagyobb volt.) Saladino 16 centit javított eddigi legjobbján.

Úgy tűnik, hogy Haile Gebrselassiénak sikerül valóra váltania tervét, s kiharcolja, hogy 10 000 méteren ő legyen az etióp olimpiai csapat harmadik tagja. A maratoni futás világrekordere s a tízezer egykori csúcstartója a rossz levegőre hivatkozva nem akar a 42 kilométeres távon rajtolni Pekingben, inkább a tízezret választotta. Szövetségének vezetői azonban nem értettek vele egyet, úgy vélték, a távhoz már túl öreg, Gebre azonban szombaton bizonyított (26:51.20). Hengelóban a nagyon erős mezőnyben egyetlen versenyző előzte meg: olimpiai és világbajnoki ezüstérmes honfitársa, Sileshi Sihine (26:50.53). A címvédő Kenenisa Bekele ezúttal 5000 métert futott, s a világ idei legjobbjával (12:58.94) győzött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik