Járt-e Cecil a Török utcában?

Vágólapra másolva!
2008.05.20. 01:19
Kedves, esetenként megható, ahogy a magyar futballban szorgoskodók minden apró trükköt bevetnek, hogy fenntartsák az érdeklődést a nálunk honos labdás poroszkálás iránt.

Ilyenkor, a szezonzárás előtti napokban például még a magyar színjátszás legnemesebb polgári hagyományait is bevetik, rendre előhúzzák a fiókból Herczeg Ferenc klasszikus szalonvígjátékát, a Kék rókát.

No nem, mint egykoron, a bunda, sokkal inkább a benne szereplő lényegi, szállóigévé nemesedett kérdés miatt, azaz: járt-e Cecil a Török utcában? Ahogy a korabeli (1917) ítészek szerint „négy ember intim szerelmi civakodásaként” jellemzett játékból nem derül ki egyértelműen, hogy Cecil hazug-e vagy sem, hű-e vagy csalfa, úgy a klubtulajdonosok, ügyvezetők is csak lebegtetik a kérdést: ki lesz az edző, lesz-e új mester egyáltalán?

Még azt is letagadják a százmilliókkal játszadozó urak, hogy tárgyaltak-e egyáltalán valakivel, mi több, ha véletlen folytán szemtanúja akad a titkos randevúknak, megkövetelik, hogy nekik higgyünk, ne a szemünknek. A Martinovics-féle összeesküvésben részes nemes elődeink nem konspiráltak olyan titokzatosan, mint ők, tagadásuk pedig bizonyítottan határozottabb, indulatosabb, mint mondjuk az inkvizíció elé idézett Galileo Galileié a bolygók mozgását illetően, pedig ő az életével játszott.

Kitartásuk a semmi mellett igazán tiszteletre méltó, olyannyira nemes és elkötelezett, hogy csak balkézről érdemes fölemlegetni az angol módit, hogy a nép Fabio Capello szövetségi kapitányi szerződtetésének minden mozzanatáról értesült, és az is csak mellékszál, hogy a nemes urak töbnyire külföldről hozatnának mestert, miközben a pro licences tenyészetnek immáron hetven magyar tagja van.

Titkok nélkül persze lehetetlen élni, csak hát jobb helyeken arról hallgatnak az emberek, ami a leginkább szégyellnivaló. Nálunk a pályán látott és a pálya körül tapasztalt produkciót illene takargatni, mert nem lehetne kérdés, hogy járt-e Cecil a Török utcában, ha – tényleg csak a példa kedvéért – ott szállt volna le a járókelők szeme láttára az 5-ös villamosról egy ifjú karján a Lajos utca felől jövet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik