Gagyi emberek identitásválsága

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:44
Címkék

Szabó János professzor 2003-ban könyvet írt Futballhuliganizmus címmel. A kötet alaposan körbejárja a témát, rávilágítva, hogy Magyarországon nincsenek megfelelő jogszabályok, amelyek szabályozhatnák, sőt megfékezhetnék a stadionokban vagy a környékükön dúló erőszakot. A professzornak a Ndjodo-ügy kapcsán is van véleménye.

Mi a véleménye a magyar futballhuliganizmusról?

Nálunk hiányzik a polgári értékrend szerinti kulturált drukkolás – mondta Szabó János. – Sajnos Magyarországon nem alakult ki ez a fajta szurkolói viselkedés. Leginkább lumpen elemek jelennek meg a lelátókon, akikre érvényes a gagyi vagy a fapados kifejezés is. Ők jelentik a szurkolói bázist. Olyan társadalmi rétegekről van szó, amelyek identitásválságban szenvednek, s leginkább az motiválja őket, hogy maguknál is rosszabbakat találjanak, pontosabban: valakinél ők is jobbá váljanak. Ha másképp nem, erőszakkal.

Lehet-e rasszizmusról beszélni a magyar futball kapcsán?

Óvatosan bánnék a jelzőkkel. Ez az identitásválság oda vezethet, hogy külső jegyek alapján választanak ellenséget vagy olyan csoportot, amelynél erősebbnek, jobbnak érezhetik magukat. Erre a legalkalmasabb, hogy külső jegyek szerint ítélkeznek, mondjuk bőrszín alapján. Egyre nagyobb a különbség a társadalmi csoportok között, s néhány réteg egyre csak süllyed.

Az FTC táborát sem nevezné rasszistának?

Nálunk a meccsre járás nem nívós szabadidős tevékenység, s akik a futballt választják hétvégi programnak, legtöbbször a meccsen élik ki agresszív hajlamaikat. Szó sincs arról, hogy a Fradidrukkerek rasszisták lennének, de az is igaz, hogy van közöttük néhány harsány csoport, s alighanem ők a leghangosabbak. És eszébe ne jusson senkinek sem hordaszellemet emlegetni velük kapcsolatban, tudniillik a szó klasszikus értelmében a hordák az életben maradásért küzdöttek ellenséges törzsekkel vagy épp az elejtésre szánt mamuttal. Míg ezek a drukkerek leginkább cél nélkül balhéznak.

Mi lehet a megoldás, hogy a kulturált szurkolás meghonosodjon Magyarországon?

Még legalább száz év kell ahhoz, hogy itt rendbe jöjjenek a dolgok. Ehhez kellenének gazdag klubok, amelyek képesek kulturált létesítményben fogadni drukkereiket, és olyan beléptetőrendszert építeni, amelynek segítségével ki lehetne tiltani a randalírozókat. De ha a stadionokban rend lenne, ez a lumpen brigád megjelenne más tömegrendezvényeken, koncerteken, politikai nagygyűléseken. A futball itt csak háttér...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik