Kilencpontos akció döntött

M. Cs.M. Cs.
Vágólapra másolva!
2008.05.02. 17:04
Címkék

Brane Savic kiváló játékos, az élvonal 16. legértékesebb kosárlabdázója, első a labdaszerzések és harmadik a gólpasszok listáján. Viszont nem mindig higgadt, amikor pedig annak kellene maradnia.

Az előzetesen a szakemberek által sima szombathelyi sikerként elkönyvelt mérkőzés ötödik percében úgy tűnt, igazolódik ez a jóslat, hiszen az alapszakaszgyőztes Falco ekkor már tíz ponttal vezetett a nyolcadik nyíregyháziak ellen. Egy időkérés és Savic kiváló dobóteljesítménye – három triplát szórt be zsinórban – azonban az első kisszünetig egálra hozta a piros-kékeket, hogy aztán döntetlen körüli mederben folyjon tovább a játék. Egészen az első félidő utolsó percéig.

Ekkor, 51–48-as állásnál támadtak a vendégek, Savicot meglökték („Feigl Imre még bocsánatot is kért” – hangzott a szlovén játékos utólagos helyzetértékelése), ám a bírói síp néma maradt. Az irányító ekkor láthatóan elborult egy pillanatra, és odacsapott a szerb Andrija Csiricsnek. Sőt hevesen gesztikulálva Benczur Tamás játékvezető felé futott, játékostársa, az amerikai Ross Mouton fogta le. Benczur bíró ekkor technikait ítélt ellene, és ugyanezt megtette a vezetőbíró, Pálla Zoltán is a szintén „véleményt nyilvánító” Déri Csabának, a nyírségiek edzőjének.

A büntetés nem maradt el.

Először Csirics bedobta a Savic szabálytalanságáért megítélt két büntetőt – a vendégek már túl voltak a négy csapatszemélyin –, majd a csapatkapitány Kálmán László is értékesítette a technikaikért cserébe kiosztott következő négyet, aztán mivel a labda a szombathelyieket illette, támadtak, és Csirics triplát dobott. Minden bizonnyal ez a támadás volt a kosártörténelem egyik legeredményesebb sorozata, hiszen kilenc pontot gyűjtött belőle az ellencsapás lehetősége nélkül a Falco, s lett 51–48-ról 60–48. Ez az előny ki is tartott a lefújásig.

„Kiscsapatként kezelnek bennünket, azért voltak ezek az ítéletek. Azt hiszem, a bírók is elhitték, hogy sima a meccs, s mivel nem úgy alakult, belenyúltak. Én azért reklamáltam, hogy ez megváltozzon” – mondta Déri Csaba.

„Nem ezen múlott, hiszen a vendégek pillanatok alatt felzárkóztak hét pontra, sokkal inkább azon, hogy a második félidőben agresszívebben védekeztünk” – hangzott Szrecsko Szekulovics véleménye.

„Valóban hibáztam én is, és főleg védekezésben nem figyeltünk eléggé. De szombaton Nyíregyházán minden más lesz, ígérem” – adta meg a zárszót Savic.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik