Magyar látogatás a jövő futballjában

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.04.16. 00:23
Címkék
A futballal foglalkozó egyik legjelentősebb konferencián, a SoccerEx 2008-on járt Sallói István, az Újpest sportigazgatója. A fórumon a legnagyobb klubok képviselői is részt vettek, s szó esett a kis országok csapatainak felzárkóztatásáról.

A SoccerEx 2008 konferencián vett részt az Újpest sportigazgatója, Sallói István és a klub ügyvezetője, Joe Böröcz. A londoni fórumon a Megyeri útiak és a Honvéd képviselői (a kispestiektől Gács Pál ügyvezető és Pellady Péter, a klub marketingmenedzsere utazott el Angliába) mellett megjelentek a világ vezető klubjainak elöljárói. Sallói István beszámolója szerint néha úgy érezte magát, mintha jövőutazáson vett volna részt.

„A legnagyobb egyesületek, mint például a spanyol Real Madrid vagy éppen az angol Chelsea képviselője arról beszélt, milyen trendek határozzák meg a jövő labdarúgását – mondta Sallói István. – Számunkra futurisztikus élmény volt. Az angolok például azt vizionálták, hogy klubjaik már kinőtték az országot, hiszen folyamatosan telt ház előtt játszanak a csapatok, és a média is teljesen lefedi a futballt. Éppen ezért vetették fel, hogy a jövőben az országhatárokon kívül is szerepelnének angol együttesek. Arról is szó esett, hogy a legnagyobb egyesületeknek nyitniuk kell az új médiaterületek felé, vagyis jobban ki kell használniuk az internet, illetve a mobiltelefonok nyújtotta lehetőségeket. Érdekes, a Real Madrid képviselője nem látott ebben nagy lehetőséget.”

A konferencián szó esett arról is, miként lehetne segíteni a kis országok felzárkózását. Az igazán színvonalas futballal dicsekvő országok képviselői nem támogatják, hogy ismét felemeljék a Bajnokok Ligája létszámát, inkább egy régebbi ötletet porolnának le, és létrehoznák a közép-európai ligát.

„A résztvevők éppen Magyarországgal példálóztak a konferencián – mondta az Újpest sportigazgatója. – Elmondták, hogy a magyar futballnak szép múltja van, de szűk a piac, így kevés a pénz a labdarúgásunkban.

Minőségi futballt pedig nem lehet létrehozni jelentős gazdasági háttér nélkül.

A klubjaink által lefedett terület úgy lenne bővíthető, ha egy, a határokat átívelő sorozat jönne létre. A szlovén Ljubljana képviselője jégkorongos példát hozott fel, az ő csapatuk és a magyar Alba Volán is az osztrák bajnokságban szerepel. Az persze másképp szerveződik, hiszen az ott induló külföldieknek be kell fizetniük a nevezési díjat, és nem eshetnek ki. Az ilyen, több országot felölelő ligával kapcsolatban az is kérdés, hogy kik indulhatnak, ráadásul – szerintem – az UEFA illetékesei sem örülnének felhőtlenül az ilyen kezdeményezésnek.”

A közép-európai csapatokat tömörítő liga ötlete először – évekkel ezelőtt – Horvátországban született meg. Az akkori terv szerint az érintett országok legjobb csapatai szerepeltek volna a bajnokságban, s a győztes UEFA-kupa-indulási jogot is szerzett volna. Korábban az illetékesek nem foglalkoztak részletesebben a tervekkel, de úgy tűnik, megragadt a fejekben az egyébként jobb sorsra érdemes elképzelés. A mezőny mindenesetre nem lenne gyenge – a horvát, a szlovén, a szlovák, az osztrák, a magyar és esetleg a szerb bajnokság legjobb csapatai érdekes meccseket játszhatnának –, érdemes lenne tehát támogatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik