Aki mellett Messi is öreg

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2008.03.25. 07:04
A tinédzserkorból kinövő Lionel Messi után újra tinisztárt imádnak Barcelonában: a 17 éves Bojan Krkic vasárnap két-két góllal és gólpasszal járult hozzá a Valladolid elleni 4–1-es sikerhez.

Az idény előtt a Barcelona-drukkerek a fantasztikus négyestől várták a megváltást, a bajnoki cím visszaszerzését, és valószínűleg senkiben sem vetődött fel, hogy március környékén Bojan Krkic támadójátékát méltatjuk majd ezeken a hasábokon. Ehhez képest a Thierry Henry, Ronaldinho, Lionel Messi, Samuel Eto’o kvartett így, ebben a felállásban legfeljebb edzésen volt látható; a brazil az utóbbi időben folyamatosan beteget vagy sérültet jelent, a francia gyakran csak csere – a Valladolid elleni kezdőben meg egy 17 éves siheder villog. Máskor meg egy 20 éves argentin szokott, ha éppen nem sérült…

Krkic a vasárnapi bajnokin két-két góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez (szerepet vállalt az összes gólban, hiszen a Barca 4–1-re nyert), és újabb téren múlta felül a manapság tudása alapján Barcelonában már etalonnak számító, Ronaldinhónál is többre tartott Leo Messit. A korosztályos csapatokban elvett tőle minden gólrekordot (a nem hivatalos számítások skálája széles, 899-től 961-ig terjed), ő a Barca és a BL történetének legfiatalabb játékosa (a Lyon ellen 17 évesen és 22 naposan mutatkozott be), nála ifjabban senki sem szerzett gólt a katalán csapatban a Primera Divisiónban (17 évesen, 1 hónaposan 22 naposan az előző csúcstartó, Messi passzából talált be a Villarrealnak), és most már az első dupláját is hamarabb megszerezte, mint az argentin. Messi 2006. január 29-én a Mallorca elleni idegenbeli mérkőzésen 18 és fél évesen „kettőzött” először, Bojan egy esztendővel fiatalabb volt, midőn most „kivégezte” a Valladolidot.

„Nagyon nehéz az ő korában ilyen szinten futballozni. Hogy képes rá, azt jelzi, milyen nagy futballista válhat belőle” – méltatta csapattársát a vasárnap az ő passzából profitáló Andrés Iniesta. Ő nem csupán a Barcában, de idővel a spanyol válogatottban is hasznot húzhat Bojan passzaiból, hiszen a fiatalember a selecciónt választotta a szerb nemzeti tizeneggyel szemben. Édesapja, a Crvena zvezda hajdani futballistája, Bojan Krkics miatt lehetett volna a szerbeké is, a 2006-os U17-es Európa-bajnokság előtt „támadást” is indítottak érte, azonban a család (ne feledjük, a mama, Maria Lluisa Pérez spanyol, és a papa is 1997-től a Barcelona megfigyelője) Spanyolországra voksolt. Krkic azon az Eb-n társgólkirály lett, pedig jobbára csereként játszott, az akkori bronzérmet egy évvel később pedig aranyra cserélte, méghozzá többek között a döntőben az Angliának lőtt győztes góljának köszönhetően.

És ki tudja, talán ő lesz az, aki egyszer majd a felnőttek között is győzelemre vezeti az 1964 óta nyeretlen selecciónt.

KAPUS

GIANLUIGI BUFFON (olasz, Juventus)

A válogatott kapus bravúros védésekkel segítette hozzá a torinói együttest az éllovas Internazionale idegenbeli legyőzéséhez.

HÁTVÉDEK

CHRISTIAN PANUCCI (olasz, Roma)

Az Empolinak fejelt gólja révén a 64. perctől emberhátrányban játszó Roma fontos három ponttal gazdagodott.

WES BROWN (angol, Man.United)

Védőmunkájára sem lehet különösebb panasz, és csapata első gólját is ő szerezte a Liverpool elleni rangadón.

ANDRÉ BIKEY (kameruni, Reading)

Védő létére ezúttal a gólszerzésben jeleskedett, két találatával a Reading hazai pályán megverte a Birminghamet.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

NANI (portugál, Man. United)

Alig több mint két perc alatt gólpasszt adott Cristiano Ronaldónak, majd megadta a kegyelemdöfést a tíz emberrel játszó Liverpoolnak.

MAURO CAMORANESI (olasz, Juventus)

Bár gólja lesről született, megadták – és mezőnymunkájával is jócskán kivette a részét az Internazionale elleni sikerből.

CAIO (brazil, Frankfurt)

Csereként beállva egyenlített a Cottbus ellen, majd hat perccel később a győztes gól előkészítésében jeleskedett.

DAVID SILVA (spanyol, Valencia)

Gólpaszsza mellett egy büntetőt is kiharcolt a Real Madrid ellen, a Valencia végül 3–2-re nyert a Bernabéuban.

CSATÁROK

DIDIER DROGBA (elefántcsontparti, Chelsea)

Az Arsenal ellen szerzett duplájával eldöntötte a rangadót, a Chelsea győzelmével feljött a második helyre.

LUCA TONI (olasz, B. München)

A robusztus támadó ezúttal a Leverkusennek köszönt be kétszer, vezérletével az éllovas müncheniek 2–1-re nyertek.

BOJAN KRKIC (spanyol, Barcelona)

Fiatal kora ellenére nyerőembernek bizonyult, két-két góllal és gólpasszal járult hozzá a Valladolid elleni 4–1-hez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik