Sztárszerepben

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.03.13. 01:55
Címkék
Őrült tempóban zajlik Buzsáky Ákos londoni élete: a szombati, sheffieldi 2–1-es bajnoki kudarc után másnap kedvenc helyén nézte végig a West Bromwich bristoli FA-kupameccsét, majd kedden főszereplő volt a Qeens Park Rangers Blackpool elleni 3–2-es sikerében – a magyar légiós gólja és játéka a hírek szerint feltűnt a páholyban ülő Ramón Calderón Real-elnöknek is...

Gyilkos a tempó.

Nincs idő kiruccanni a London mellett fekvő történelmi Oxfordba vagy ellátogatni a lenyűgöző windsori kastélyhoz, de még egy belvárosi stake-house-vacsora is macerás. Noha Buzsáky Ákosnak a futball mellett alig marad ideje a kikapcsolódásra a nyüzsgő angol fővárosban, ha edzés után vagy két bajnoki mérkőzés között szabadideje van, szívesen lazít a nyugat-londoni lakásához közeli Broadwayn. Noha az ealingi korzón ritkán találkozni világhírű művészekkel, Buzsáky törzshelyén, a The Town Houseban akad pazar előadás: a Queens Park Rangers magyar légiósa ebben a pubban üti el az üres órákat – meccsnézéssel. A múlt szombati, Sheffield Wednesday elleni 2–1-es vereséget követően vasárnap ült a kivetítő elé a futballista, hogy a válogatott csapattárs, Gera Zoltán együttesének bristoli FAkupa-találkozóján szurkoljon a West Bromwichnak. Nem meglepő, amikor a frissítők megrendelése után a képernyőn megjelent a birminghami gárda összeállítása, s Gera Zoltán neve nem szerepelt benne, bosszúsan reagált.

„Érthetetlen, hogy az edző miért nem kezdeti Zolit – mondta Buzsáky Ákos. – Pedig ha a pályán van, sokkal kreatívabb a WBA játéka.”

A második félidőben bebizonyosodott, hogy Buzsáky Ákos nemcsak a Queens Park Rangers-támadások irányításánál, hanem a riválisok meccseinek megtekintése során is jól lát a pályán: Gera becserélése után ugyanis sokkal magabiztosabb lett az addig is fölényben játszó West Brom, végül a magyar középpályás gólpasszának is köszönhetően győzött 5–1-re.

Gera Zoltán dressze jól jön a gyűjteménybe

„Zoli bizonyított a Premier League-ben, aztán felvette a Championship ritmusát, és a másodosztályban is kimagaslik a mezőnyből. Örülök, hogy bekerültek az FA-kupában a legjobb négy közé, és ott lesznek a Wembleyben. Várom a bajnokság utolsó fordulóját, amikor a WBA-t látjuk vendégül, hiszen bár nekünk valószínűleg nem oszt, nem szoroz, a West Bromnak sok múlhat azon a találkozón. Ráadásul egy Gera-dresszel is bővülhet a mezgyűjteményem: ha olyan riválissal játszunk, ahol magyar futballista is profiskodik, a meccs után szerelést cserélünk, ha jól számolom, már minden légiós felsője ott lóg a szekrényben. De Zoli mezéből sosem elég.”

Nyugat-Londonban azonban mostanában a Buzsáky-dressz éri a legtöbbet.

A Plymouthból novemberben előbb kölcsönvett, majd végleg megszerzett labdarúgó kirobbanó formában játszik a Queens Park csapatában; kilenc góljával vezeti a házi góllövőlistát, és bár több emlékezetes találatot is szerzett a szezonban, a kedden lőtt Blackpool elleni kapásgólja (a hazaiak 3–2-re nyertek, és feljöttek a másodosztályú bajnokság 12. helyére) hozhatja a legtöbbet a konyhára.

Büszkék rá a QPR neves tulajdonosai

Bár illusztris vendég egyetlen hazai összecsapáson sem hiányozhat a Loftus Road lelátójáról, a Blackpool fogadása során a két QPR-tulajdonos, Bernie Ecclestone és Flavio Briatore mellett ezúttal a „ghánai király”, és a Real elnöke, Ramón Calderónt is tiszteletét tette a VIP-páholyban.

„Nem tudtunk róla, hogy ilyen illusztris vendégek is jelen voltak a lelátón – mondta szerdán Buzsáky Ákos. – Az újságok és internetes portálok beszámoltak a Real-elnök látogatásáról. S hogy a gólom és a játékom felkeltette-e Ramón Calderón figyelmét? Nem tudom, de az sem zárható ki, hogy a »ghánai király« kér fel, adjak egy-két különórát a gyerekének… A viccet félretéve: nekem és a csapatnak is jól megy mostanában, magabiztosak vagyunk, ha így folytatjuk, az első tíz között végezhetünk.”

Noha árulkodó, hogy a szombati Bristol Rovers–WBA FA-kupa-negyeddöntő után Buzsáky Ákos a Barcelona–Villarreal (1–2) spanyol bajnokit is kedvenc pubjában nézte végig, nyilván nem utasítaná vissza a Real Madrid invitálását. Ennek lehetőségét ugyan semmilyen forrás nem erősítette meg, ám a hírek szerint Ramón Calderónnak mind a QPR, mind a csapat 10-es dresszben szereplő futballistájának játéka tetszett.

A titok nyitja: megfelelő poszton kell játszatni

„Most már mondhatom: jót tett nekem a környezetváltás, az új játékstílus, amelybe a Queens Parknál csöppentem. Sőt a másfél hónapja kidolgozott új felállás is kedvezően érintett, hiszen míg korábban az előretolt ékek mögött kaptam szerepet, mostanában klasszikus jobb oldali középpályást játszom. Ez a poszt összetettebb, a támadások szervezése mellett védekezni is kell, de szerencsére ez sem emészti fel az energiámat, hiszen amióta ott kapok lehetőséget, négyszer voltam eredményes. A gólok pedig nem csak azért fontosak, mert felkeltik az esetleges megfigyelők érdeklődését, hanem mert így az ünneplésnél felránthatom a dresszem, alatta pedig ott feszül a Grund FC-s polóm.

Hiába csodás város London, nem illik elfelejteni, honnan indult az ember…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik