Szoboljeva: rekord

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.03.10. 22:48
Címkék
Világrekorddal lett első 1500 méteren az orosz Jelena Szoboljeva. Maria Mutolának nem sikerült a bravúr, harmadik lett 800 méteren, a győzelmet az esélytelen ausztrál Tamsyn Lewis szerezte meg. A horvát Blanka Vlasic ismét világcsúcsmagasságon kísérletezett.

Világrekorddal nyerte meg az 1500 métert Valenciában a fedett pályás világbajnokság harmadik napján Jelena Szoboljeva, mégsem az ő teljesítménye volt a nap igazi szenzációja.

Női 800 méteren várhattuk a nagy attrakciót, s meg is kaptuk. Csakhogy más formában, mint amire számítani lehetett. Az volt a nagy kérdés, hogy a 35 éves Maria Mutolának sikerül-e nyolcadszor is fedett pályás világbajnoki címet szereznie. A mozambiki futó tizenöt évvel ezelőtt állt először a dobogó legfelső fokára, azóta csak egyszer, 1999-ben szorult a második helyre. Ezúttal is ő volt az esélyes, de eltaktikázta a versenyt. A rajt után az élre állt, ám nem diktált erős iramot, a hajrában akarta eldönteni a küzdelmet. Legfőbb riválisa, az ukrán Tetjana Petljuk a nyakán lihegett. Mutola a külső pályán futtatta ellenfelét, ami jó elgondolásnak tűnt, ám közben óriásit hibázott. Amint egyre kijjebb „tolta” Petljukot, a pálya belsejében rést hagyott, s ezen át a szinte ismeretlen ausztrál Tamsyn Lewis kibújt. Az ukrán futó erre a másik oldalról megelőzte Mutolát, aki így bezárva a harmadik helyre került. Ahhoz, hogy szabaddá váljon, kissé le kellett szakadnia, de hiába kezdett hatalmas hajrába, az élen futókat nem sikerült befognia. Az első helyet az ausztrál futó (2:02.57) szerezte meg, aki nem győzött csodálkozni, hogy övé lett az arany: korábban még döntőbe sem került világversenyen.

A 26 éves Jelena Szoboljeva évek óta a világ legjobbjai közé tartozik, de aranyat ő is most nyert először világversenyen. Ahogy most, két évvel ezelőtt is világcsúcstartóként érkezett a fedett pályás vébére, ott azonban második lett. Az idén nem akart a korábbi hibába esni, a rajt után az élre állt, és erős iramot diktált. A csöngőhöz is elsőként érkezett, s az utolsó körben fokozni tudta a tempót – 3:57.71 perces világrekorddal győzött.

Sokáig úgy tűnt, hogy hétpróbában is veszélyben lehet a csúcs, hiszen az amerikai Bryan Clay remekült kezdett. Az első nap négy számból háromban ő volt a legjobb, s vasárnap gáton sem tudta megelőzni senki sem. Az amerikai ezután rúdban öt méternél elakadt, így ahhoz, hogy világcsúcsot javítson 1000 méteren, 2:45 percet kellett volna futnia. Legjobbja 2:49 perc, így érthető, hogy nem indított támadást a rekord ellen. Kényelmesen, utolsóként ért célba 1000 méteren, de biztosan szerezte meg a vb-címet (6371).

A vasárnapi 14 döntő közül csak háromban (női 800 m, férfi 3000 m, női magas) nem született meg a világ idei legjobb eredménye, női magasugrásban azért nem, mert a horvát Blanka Vlasic 203 centiméterről csúcsmagasságra, 209 centire emeltetett. Ezen azonban csak biztató kísérleteket tett. Két fiatal sikerére kell még különösen odafigyelni: a18 éves szudáni csodagyerek, Abubaker Kaki (1:44.81) rajtcél győzelmet aratott férfi 800 méteren, a 21 éves Tariku Bekele (7:48.23) pedig kiválóan helyettesítette bátyját háromezren.

Teljes eredménylista a 16. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik