A két súlyos vereség után nyilatkozatstop

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.03.07. 00:24
Címkék
Két dolog biztos Újpesten: a baj és a csend. A csapat két meccsen kapott kilenc gólt, majd a lila-fehéreknél úgy határoztak, hogy senki sem nyilatkozik az MTK elleni mérkőzés lefújásáig.

Újpesten ugyanaz a helyzet, mint tavaly augusztus 29. után.

A lila-fehérek akkor a Magyar Kupában kaptak ki a Felcsúttól 3–1-re, kiestek a sorozatból, amire az első reakció a nyilatkozatstop volt. Szerdán a Megyeri útiak hazai pályán kaptak egy ötöst a Debrecentől a Ligakupában (1–5), és megint életbe lépett a „csendrendelet”. Az Újpest ráadásul nemcsak egy meccset veszített el nagy különbséggel, hiszen az előző bajnoki fordulóban a Zalaegerszeg is adott egy méretes pofont (4–1) a liláknak. Vagyis baj van – de azt még nem tudni, hogy mekkora. Az Újpest előtt jelenleg két út van.

Szombaton rangadót játszik a csapat az MTKval, és ha nyer Urbányi István együttese, pontszámban utoléri az éllovas kék-fehér csapatot – ez esetben megint minden szép lehet a Megyeri úton. Ha viszont ismét veszít a csapat, hatpontos hátrányba kerül, ráadásul azt követően két újabb nehéz meccs, a Kaposvár és a Honvéd elleni bajnoki vár rá. A debreceni Ligakupa-visszavágót az első találkozó eredményének ismeretében már nem soroljuk a jelentős meccsek közé…

Egy újabb kudarcot már nehezen emésztene meg a IV. kerületi publikum, amely már szerdán sem volt kibékülve a csapat teljesítményével és Urbányi István vezetőedzővel. Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy mit gondol a helyzetről Joe Böröcz, a klubtulajdonos ügyvezető igazgatója – már csak azért is, mert nyilván nem ilyen kiábrándító produkciót várt befektetőtársaival a csapattól –, ám ő saját magára is kiterjesztette a némasági határozatot.

„Vannak problémáink, ezt kár lenne tagadni – mondta Joe Böröcz. – De most ezekről nem beszélünk, a szombati, MTK elleni rangadóra kell koncentrálnunk. Sokat foglalkoztunk a Debrecen elleni meccsel, de a hét végén a pályán kell bizonyítani, és utána majd nyilatkozni is lehet.”

A kérdés ugye az, hogy miről beszélnek majd az újpestiek szombaton úgy öt óra környékén. A csapat nincs jó formában, s még akkor sem tekinthető a rangadó esélyesének, ha tudjuk, az MTK sem kezdte valami fényesen a szezont. A kékfehérek csak egy pontot szereztek a tavasszal, de a játékuk nem annyira széteső, mint az Újpesté.

Pedig a lila-fehéreknek van taktikájuk, legalábbis nagy lelkesedéssel gyakorolták Olaszországban 11 napon keresztül azt, amit Urbányi István megálmodott. Az Újpestnek – az akkori tervek szerint – a széleken kellene vezetnie az akcióit, járatnia kellene a labdát az oldalak között, a szélső védőknek fel kellene érniük a tizenhatosig, a középpályásoknak el kellene mozogniuk a vonal mellől. Ráadásul az edzőtáborozás ideje alatt külön hangsúlyt fektetett Urbányi István a védekezés megalkotására. Beszélt a különböző alakzatokról – három- és négyszögek, rombusz, láncok… –, a tolódás fontosságáról, arról, hogy mennyit kell beszélnie egy belső védőnek, hogyan kell helyezkednie.

Na de ez az, amiből az eddigi meccseken csak nagyon kevés elem köszönt vissza.

Nem könnyíti meg az újpestiek helyzetét, hogy már három, alapembernek számító futballista kényszerült pihenőre sérülés miatt. Vermes Krisztián egy percet sem tudott játszani a tavasszal, pedig új poszton, belső védőként szerepelne az együttesben. Ivan Dudics a Siófok elleni nyitányon kapott nagy rúgást, és négy hetet kell kihagynia. A középpályás Foxi Kethevoama pedig legalább egy meccset néz majd a lelátóról térdsérülése miatt. Az első két játékosnak fontos szerep jutna a védekezőjátékban.

Az kevéssé valószínű, hogy az elmúlt hetekben Urbányi István átgondolta volna a helyzetet, és egy pillanat alatt megváltoztatta volna az alaptaktikát, a futballisták mégis egészen mást tettek a pályán a ZTE és a DVSC ellen, mint amit a szakvezető megálmodott. Vagyis az Újpest fegyelmezetlen, az edzői utasításokat figyelmen kívül hagyó együttes. S még az is megeshet, hogy azt, amit Urbányi István kitalált, egyszerűen nem tudja megoldani az alaposan megerősített csapat. Ebben az esetben azonban váltani kell…

Persze ha abból indulunk ki, hogy a legutóbbi nyilatkozattilalmat követően az Újpest 2–1re győzött Nyíregyházán, s hatmeccses veretlenségi sorozat – öt győzelem, egy döntetlen – követte a némaságot, érthető a mostani döntés.

Sőt voltaképpen ez is taktikai elem lehet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik