Del Piero mesteri gólja

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.02.16. 23:31
Címkék
Alessandro Del Piero szabadrúgásgóljával a Juventus legyőzte a Romát Torinóban, a két csapat 150. bajnoki öszszecsapásán. A Livornót könnyedén elintéző bajnoki címvédő és listavezető Internazionale előnye így nyolcról tizenegy pontra nőtt a tabella élén.

A forduló csúcsrangadójára az óriási presztízst és a hatalmas tétet leszámítva mindkét mester, Claudio Ranieri és Luciano Spalletti is nyugodtan készülhetett, hiszen sérülés, illetve eltiltás miatt egyiküknek sem kellett kompromiszszumot kötnie a kezdőcsapat kialakításánál. A hazaiak Buffon – Zebina, Lagrottaglie, Chiellini, Molinaro – Camoranesi, C. Zanetti, Nedved – Trezeguet, Del Piero, Iaquinta összeállításban kezdtek, a vendégek pedig a Doni – Cassetti, Ferrari, Mexes, Tonetto – Taddei, De Rossi, Perrotta, D. Pizarro, Mancini – Totti felállásban várták a kezdő sípszót.

A két együttes bajnoki mérkőzésen 150. alkalommal csapott össze, a torinóiak pályaválasztásával pedig a hetvenötödször. A múltbéli eredménylajstromot böngészve kijelenthetjük, hogy a tabella második helyén álló „farkasok” elszántan, de szerény eséllyel utaztak a harmadik helyezett zebra mezesek otthonába. Elvégre korábban csak hétszer tértek haza győztesen, hússzor remiztek, negyvenhétszer pedig elbuktak.

Az összecsapás első félideje nem cáfolt rá a statisztikusokra: a Juve ragadta magához a kezdeményezést, a Trezeguet, Del Piero, Iaquinta trió kedvére fickándozhatott, a fővárosiaknak egy-egy villámgyors ellentámadástól eltekintve a védekezés valamennyi energiájukat felemésztette. A 44. percben létszámfölényben támadhattak a vendéglátók, s a kapu előterébe lendületből érkező Nedved ritmust váltott, Mexes pedig kétségbeesetten felvágta. A kaputól húsz méterre lehelyezett labda mögé a szabadrúgások specialistája, Del Piero állt, s ha már odaállt… Doni hiába állította fel a sebészi pontossággal a sorfalat, és helyezkedett is jól, esélye sem volt a hárításra. A rend kedvéért azért elvetődött, de már elrugaszkodása pillanatában tudhatta, hogy nem érhet oda a kapu jobb felső sarkába zúduló lövésre.

Pillanatokkal a középkezdés után egyenlíthetett volna a Roma, a félidő slusszpoénja azonban elmaradt. Egy jobb oldali beadás után a berobbanó Totti elől Legrottaglie próbált menteni, a balszerencsés mozdulat után nem Buffonon múlott, hogy a labda a kapufáról kifelé pattant. Ha akadt olyan Romaszimpatizáns, aki negyvenöt percnyi játék után megkérdőjelezte a hazai előny jogosságát, azt nyomban kijózanította a statisztikai adat, valamennyi kísérletet figyelembe véve a Juventus hatszor, az AS Roma pedig csak egyszer találta el a kaput.

A fordulás után sem volt drámai változás a találkozó forgatókönyvében, a vendégek ugyan mentek előre becsülettel, de kilátástalan támadójátékuk nemhogy a fordításhoz, még az egyenlítéshez is kevés volt. Ennek az eredménynek a Juve-tábornál jobban csak az Inter szurkolói örülnek, hiszen a Livorno ellen sima győzelmet arató fekete-kékek előnye nyolc pontról tizenegyre hízott a tabella élén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik