Bejönnek a magyaros trükkök

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2008.02.14. 23:14
Címkék

A február 6-án Cipruson játszott, Szlovákia elleni találkozóval (1–1) a magyar válogatott megkezdte a felkészülést a világbajnoki selejtezőkre (az első fellépés szeptember 6-án, Dánia ellen, hazai pályán lesz). Mivel a Soproni Liga a jövő héttől folytatódik, Várhidi Péter szövetségi kapitány egyelőre csak a külföldön szereplő kerettagok formájáról tud személyesen meggyőződni. A szakember az elmúlt napokban Angliában járt, három meccset is a helyszínen látott, igaz, a Leicester City–Plymouth Argyle és a Queens Park Rangers–Burnley mérkőzéssel ellentétben a Chelsea–Liverpool összecsapásnak nem volt magyar résztvevője. Sajnos…

„A Premier League rangadója mérkőzésként csalódás volt, a túlbiztosított játék arra engedett következtetni: mindkét oldalon kapott gól nélkül akarják letudni a kilencven percet – osztotta meg velünk tapasztalatait Várhidi Péter. – A csapatok tökéletesen felkészültek egymásból, taktikailag nem sikerült váratlant húzniuk. Ennél azonban fontosabb, amit a másik két párharc során láttam. A Leicesterben Bori Gábornak és Laczkó Zsoltnak még nem sikerült igazán beilleszkednie, ugyanakkor látszik, hogy futballtudásban jobbak, mint csapattársaik. Ami örömteli: Buzsáky Ákos éppúgy meghatározó játékosa a Queens Parknak, mint Halmosi Péter és Tímár Krisztián a Plymouthnak. Amikor utóbbi kettőnél van a labda, a közönség mindig várhat valami pluszt, előbbi pedig rengeteget fejlődött, fizikailag jól illik az angol mezőnybe.”

A szövetségi kapitány szerint a nagy iram, a lehető legegyszerűbb taktikai elgondolások, a párharcok erőltetése jellemzi a Championship küzdelmeit. Az együttesek négy négy kettes rendszerben futballoznak, a játékosok szorosan odaállnak emberük mellé, kevés kockázatot vállalnak, és nem erőltetik a kombinatív megoldásokat. Amikor azonban átrúgják a középpályát, a lefejelt labdáért elképesztő küzdelmet folytatnak.

„Fontos látni, hol milyen elképzelés szerint játszanak a válogatottnál számításba vett labdarúgók, no és mennyire tudnak a csapatukban meghatározó emberré válni – magyarázta a szakember. – Legközelebb a jövő héten megyek külföldre, az SV Mattersburg–FC Wacker Tirol találkozón Csizmadia Csaba és Orosz Péter futballjára leszek kíváncsi. Ugyanakkor a héten már Ligakupa-meccsek lesznek odahaza, majd folytatódik a bajnokság is, reményeim szerint színvonalas párharcokkal, jó egyéni teljesítményekkel.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik