Még hű a klubjához

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.02.05. 14:49
Címkék
Stewart Downing tinédzserkora óta a Middlesbrough alapembere, az angol válogatottban viszont még nem tudott gyökeret ereszteni. A szövetségi kapitány, Fabio Capello a Svájc elleni szerdai barátságos meccsen ugyan nem szerepelteti, de jelezte, hosszú távon számol vele. Lapunknak adott interjújában a szélvészgyors balszélső elárulta, hogy az Arsenallal és a Chelsea-vel is tárgyalt, és azon sem lepődne meg, ha Gera Zoltán a nyártól csapattársa lenne.

Mivel lehet feledtetni az elbukott Eb-kvalifikációt? Világbajnoki címmel?Mivel lehet feledtetni az elbukott Eb-kvalifikációt? Világbajnoki címmel?

A dél-afrikai vébé azért még odébb van, hiszen a selejtezők is csak szeptemberben kezdődnek. Meg kell mutatnunk elkeseredett szurkolóinknak és a kárörvendő riválisoknak, hogy ennél sokkal többre vagyunk képesek, és változatlanul ott a helyünk a sportág közvetlen élvonalában. Nagyon korai még Johannesburgról és az aranyéremről álmodozni, a következő két és fél évben sok minden történhet, nincs kizárva az sem, hogy teljesen kiegyenlítődnek az erőviszonyok.

Nocsak! Mire gondol?

Egy-egy kelet-európai vagy afrikai futballnemzet felemelkedésével eltűnhet a szakadék a nagy- és a kiscsapatok között, de akár egy ázsiai vagy középamerikai ország is betörhet. Ezt a tendenciát vetítette előre a 2004-es portugáliai Európabajnokság is, Otto Rehhagelen és Angelosz Hariszteaszon kívül senki sem hitt a görögök sikerében, mégis révbe értek.

A Fabio Capello irányításával megújuló angol válogatottban ön milyen szerepet kaphat?

Erről talán inkább a szövetségi kapitányt kellene faggatnia, rajta múlik minden. Egyébként úgy gondolom, kinőttem már az epizodista szerepéből, most végre eljöhet az én időm.

Sven-Göran Erikssonnál és Steve McClarennél sem volt stabil helye a kezdőcsapatban. Capellónál kiharcolhatja?

Azon leszek, hogy elnyerjem a kapitány bizalmát. Először is a klubomban meccsről meccsre ki kell hoznom magamból a maximumot, hogy lássa, számíthat rám. Másodszor pedig, ha már meggyőztem a képességeimről, és végre pályára küld, úgy kell játszanom, hogy legközelebb már ne a padon, hanem a pályán várjam a kezdősípszót.

Óriási volna, ha stabil helyet harcolnék ki a csapatban, de nem lesz könynyű, mivel a balszélső posztján akadnak vetélytársaim szép számmal, elég csak Joe Cole nevét említenem. Még szerencse, hogy Ryan Giggs walesi.

Egyik pillanatról a másikra reflektorfénybe kerülhetne, ha sztárklubhoz szerződne. Nem hagyja el a Middlesbrought?

A Tottenham januárban harmadszor is bejelentkezett értem, az egyesületem pedig harmadszor is nemet mondott. Más érdeklődőim is voltak Londonból, az Arsenallal és a Chelsea-vel azonban szinte még el sem kezdődtek, máris megszakadtak a tárgyalások. Middlesbroughban születtem, itt nőttem fel, itt él a családom, a barátaim, úgyhogy minden ide köt. Saját nevelésű játékosként, ráadásul válogatottként a klubomban is megbecsülnek. Kétszer is meggondolom, mielőtt leülök valakivel egyeztetni. Azt hiszem, nem véletlenül vagyok még mindig itt.

Pedig ügynöke szerint az edzőjével és az elnökkel is elmérgesedett a viszonya.

Ez ebben aformában nem állja meg a helyét. Noha a klubelnökével, Steve Gibsonnal és a csapat edzőjével, Gareth Southgate-tel voltak apróbb nézeteltéréseim, ezt nem kell és nem is szabad dramatizálni. Mindent tisztáztunk, senkiben sem maradt tüske.

A Boro két éve még döntőbe verekedte magát az UEFA-kupában, most viszont öt pont választja el a kiesőzónától a Premier League-ben. Mi történt?

Jogos a számonkérés, ezzel a játékoskerettel valóban a nemzetközi kupaszereplést érő helyekért kellene küzdenünk. Ehhez képest olyan csapatok is előttünk állnak a tabellán, mint a Portsmouth vagy a Blackburn. Ennél azért többre számítottam az idény előtt, de nincs ok aggodalomra. Sűrű a mezőny, van még időnk felzárkózni.

A Boróval elérhető cél a Bajnokok Ligája-szereplés?

Azért maradjunk a földön! Angliában, ahol olyan csapatokkal kell megküzdeni, mint az Arsenal, a Chelsea, a Manchester United vagy a Liverpool, ott még a BL-főtábla is inkább vágyálom, mint realitás.

Akkor miért nem igazol az említett négyes valamelyikébe?

Ha egy napon továbbállok, elképzelhető, hogy a Stamford Bridge-en kötök ki. Majd meglátjuk, de most még a Middlesbrough alkalmazásában állok. Jelenleg csak ez számít meg a válogatott.

Egyre több magyar futballista szerepel az angol másodosztályban. Lát köztük olyat, aki az élvonalban is megállná a helyét?

Ott van például Gera Zoltán. Ő még az első osztályba feljutó West Bromwichhoz írt alá, más kérdés, hogy két évvel később kiesett a csapat, és azóta sem jutott vissza. Róla egyébként is sokat hallok mostanában, az elmúlt hónapokban másról sem beszélnek a városban, minthogy jön Gera, vagy nem jön. Eddig nem jött. Talán majd a nyáron.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik