A kapitány: Én döntök!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.01.27. 00:39
Címkék
Noha az MLSZ illetékesei jelölték ki a szlovákok elleni barátságos mérkőzés keretét, immár Várhidi Péter dönti el, hogy a harminc játékos közül kire számít a jövő heti szűkítésnél, illetve meghív-e új labdarúgót a február 6-i ciprusi túrára. Nos, kiszemeltek már vannak, és további kellemes gondja is akad a kapitánynak: ki játsszon a bal szélen.

A formális kerethirdetés után immár Várhidi Péter szava a döntő. Mivel az „illetékes részleg” (Kisteleki István MLSZelnök és Szekeres Tamás technikai igazgató) többnyire azoknak a a játékosoknak szavazott bizalmat, akikre az elmúlt évben a szövetségi kapitány is építette megfiatalított csapatát, a ciprusi, szlovákok elleni felkészülési mérkőzés előtt nem akadt sok munkája Várhidi Péternek a lista összeállításával, ám a jövő héten már keretet szűkít. S amellett, hogy kihagy néhány futballistát a február 6-i túráról, elképzelhető egy-két új, esetleg korábbi válogatott labdarúgó meghívása: az osztrák Bundesligában, az Innsbruckban gólerősen játszó Orosz Péter és a Plymouthban remeklő Tímár Krisztián előbb-utóbb biztosan pályára lép a nemzeti csapatban, a Hoffenheim védője, Lőw Zsolt pedig már az invitáló levelet is kézhez kapta.

„Első feladatként végighívtam a kerettagok nagy részét, és érdeklődtem az állapotukról, rákérdeztem, hogy megy nekik a játék az utóbbi időben, milyen formában érzik magukat – mondta Várhidi Péter. – Főleg a külföldön profiskodó futballistákat kerestem meg, mert a szlovákok ellen elsősorban rájuk épül a csapat, hiszen tudjuk: míg itthon ezekben a hetekben az alapozás zajlik, addig a légiósok már bajnoki meccseket vívnak, de legalábbis előrébb tartanak a felkészülésben, és több edzőmeccsen is túl vannak. Hogy belenyúlok-e a kiadott keretbe? Kapitányként én döntök. Nézze, az MLSZ-nek azért kellett elküldenie a meghívókat, mert az UEFA szabálya szerint két héttel a válogatott meccsek előtt a szövetség köteles tájékoztatni a klubokat, kikre számít, de amúgy is azok kaptak kikérőt, akik nálam is rendre szerepeltek. Megvárom a hét végi meccseket, és utána szűkítek keretet, az viszont valóban igaz, hogy már beszéltem egykét új emberrel. Orosz Péter például centerposzton jöhet szóba, hiszen az ott szereplő Priskin Tamás keveset játszik, Feczesin Róbert sérülés miatt hagyott ki heteket, és Rajczi Péter is csak a napokban épült fel. Lőw Zsolt – aki meghatározó játékosa lett a Hoffenheimnek – a hátvédsorban kaphat szerepet. Tímár Krisztiánnal a belső védő posztján számolnék, de hogy meggyőződjek informátoraim pozitív beszámolóiról, mihamarabb személyesen is szeretném látni őket.”

Bár az új játékosok meghívásával versenyhelyzet alakul ki egyes posztokon, például a bal oldali támadóknál: Várhidi Péternek kellemes gondja lesz, amikor a három kitűnő formában lévő labdarúgó, a Hannover egyik legjobbja, Huszti Szabolcs, a Plymouth alapembere, Halmosi Péter és a PSVben parádésan debütáló s azóta is remeklő Dzsudzsák Balázs közül kell választania a csapathirdetésnél.

„Kellemes probléma, hogy hárman is pályáznak a bal oldali támadó posztjára, nem is lesz könnyű dolgom, felelősségteljes döntést kell hoznom – folytatta a szövetségi kapitány. – Ám csak azért, hogy mindhárman pályán legyenek, nem találunk ki új posztot egyiküknek sem. Ezért is hasznosak ezek a felkészülési meccsek, mert több labdarúgót is ki lehet próbálni. Hogy a szűk keretbe bekerülhet-e egyszerre Huszti Szabolcs, Halmosi Péter és Dzsudzsák Balázs? Miért ne.”

A szövetségi kapitány kellemes gondja egyben azt is jelenti: végre több poszton is hasonlóan jó képességű futballisták szerepelnek, és az egészséges veresenyhelyzet természetesen garantálja a játékosok és a csapat fejlődését is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik