Várhidi Péter nem hátrál meg

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Meg sem kérdezték. A december utolsó napja óta immár csak exkapitány Várhidi Péterrel nem egyeztetett az MLSZ, amikor kijelölte a szlovákok elleni válogatott keretet. Noha az illetékesek (Kisteleki István MLSZ-elnök és Szekeres Tamás technikai vezető) azokat hívták meg, akikkel Várhidi Péter is dolgozott, akad egy-két meglepő név a listán, és ismerve a tréner korábbi terveit, ő újoncoknak is bizalmat szavazott volna a ciprusi tornán.

Noha szövetségi kapitánya nincs, megvan a ciprusi tornán Szlovákia ellen pályára lépő magyar válogatott bő kerete: a február hatodikán esedékes barátságos mérkőzésre kihirdetett névsorban nem akad igazi meglepetés, ám mégis találni olyan futballistákat a listán, akiknek igencsak váratlan a meghívása. Bár kétségtelenül azok a labdarúgók kaptak bizalmat, akikre Várhidi Péter is számított kapitánykodása idején, ha jobban belegondolunk, a szakvezető mindig azt hangoztatta: nála elsődleges, hogy a válogatottak rendszeresen pályára lépjenek klubjukban. Nos, például a NEC Nijmegennél nem marasztalt, az MTK-hoz visszatérő Hrepka Ádám régen játszott tétmérkőzést, s ha lehetőséget is kapott Hollandiában, rendre csak epizódszerep jutott neki, míg a Pisa légiósa, Rajczi Péter hetek óta combsérüléssel bajlódik, de meglepő Rodenbücher István és Farkas Balázs meghívása is.

„Nem kérdeztek meg a keretről, de miért is tették volna, hiszen nekem december harmincegyedike óta nincs szerepem a felnőttválogatottnál – mondta Várhidi Péter exkapitány. – Jegyezzük meg: ezt a listát kifejezetten a külföldön futballozó magyarok miatt kellett kihirdetni, hiszen az UEFA rendelkezése szerint a válogatott mérkőzés időpontja előtt legalább két héttel tájékoztatni kell a szövetség illetékeseinek a klubokat arról, kikre tartanak igényt. Egyébként azok a labdarúgók kaptak bizalmat, akikre én is számítottam az elmúlt évben, de az elnökség által megnevezett kapitánynak lehetősége lesz változtatni a listán.”

Valószínűleg Várhidi Péter is változtatott volna.

Az exkapitány még az előző év végén beszélt a Nemzeti Sportnak jövőbeli terveiről, amelyben többek között szerepelt az utóbbi időben remek formát mutató Tímár Krisztián meghívása, valamint az osztrák Bundesligában az elmúlt évadban hét gólig jutó Orosz Péter kipróbálása. Hogy a két légiós számíthat-e kerettagságra, csak a január 22-i MLSZ-ülés után derül ki, amikor Kisteleki István jelöltjei közül választ kapitányt az elnökség. A szurkolók nagy része szerint azonban Várhidi Péternek már azt sem kellene megvárnia, hanem el kellene hagynia az MLSZ-t.

Megkérdeztük: tervez-e ilyesmit?

„Hallom a visszhangokat a fórumokról, kérdezik, miért tűröm a bizonytalanságot, és miért nem fordítok hátat a szövetségnek – mondta Várhidi Péter. – Miről mondjak le? Én is csak egy jelölt vagyok a többi között. Az MLSZ-hez pedig hosszú távú szerződés köt.”

Mivel Kisteleki István egyik jelöltje még dolgozik, s csak a nyáron tudna munkába állni, különleges helyzetet teremtene, ha a külföldi lenne a befutó, és mondjuk Várhidi Pétert kérnék fel tűzoltásra, hiszen mégiscsak ő a leginkább kézenfekvő megoldás. Egy biztos: arra még nem volt példa a focitörténelemben, hogy megbízott kapitányból végleges lett, majd ismét megbízottként dolgozott tovább.

Persze az elmúlt hetek kaotikus eseményeit látva nálunk minden elképzelhető…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik