Hatos után szabadon

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Gulyás István irányításával javában tart a szabadfogású birkózóválogatott hosszú menetelése. Előbb Tatán, majd februártól Kubában edzőtáboroznak legjobbjaink, készülve a pekingi részvétel kiharcolására, a minél jobb olimpiai szereplésre.

Nyugodt környezet, jó levegő, napi három edzés, hihetetlenül sok munka – ez jellemzi Gulyás István szövetségi kapitány és csapata mindennapjait. Kell is a kemény alapozás, hiszen a válogatott előtt versenyekkel teli hosszú hónapok tornyosulnak, és természetesen a minél több olimpiai kvóta megszerzése az elsődleges cél. Ez idáig ugyanis csak a 74 kilós súlycsoport – a tavalyi világbajnokságon elért hetedik helyezésével Hatos Gábor – kivívta helyét az ötkarikás játékokon. Gulyás István szakágvezető mindenesetre bizakodó.

Túltette már magát a gyenge világbajnoki szereplésen?

Bakiba legalább egy éremért utaztunk. Ritter Árpád és Hatos Gábor is odaérhetett volna a legjobbak közé, de előbbi végzetes hibája miatt már a második fordulóban búcsúzott, míg utóbbinak az amerikai Joseph Heskett elleni negyeddöntőbeli találkozó – amelyet a bírák kissé másképp láttak, mint mi – jelentette a végállomást. De immár csak az előttünk lévő feladatokra koncentrálunk.

Hol tartanak most a felkészülésben?

A rendkívül „mozgalmas” alapozási fázisnál járunk, a tatai tábor valamennyi sportolója elhűlve nézi, mennyi munkát elbírnak birkózóim.

Nem árt a tartalék, hiszen rendkívül hosszú versenysorozat vár a válogatottra.

Sajnos csak Hatos Gabi vívta ki az olimpiai szereplés jogát, a többieknek kvalifikációs versenyeken kell bizonyítaniuk, hogy ott a helyük Pekingben.

Az Európa-bajnokságról is ki lehet jutni a 2008-as olimpiára.

Ez igaz, de nagyon nehéz lesz. Aki már a kontinensviadalról szeretné megváltani a repülőjegyét, annak valószínűleg döntőt kell birkóznia Tamperében.

Tehát az Európa-bajnoki szereplés nem is olyan fontos?

Dehogynem! Évente alig egykét olyan verseny van, ahol a srácok igazán megmutathatják, mire képesek. Az utóbbi években az Európa-bajnokságok rendre jól sikerültek, s reméljük, nem lesz másképp most sem. Mindenképpen érmeket akarunk nyerni.

Hány kvóta megszerzésére tartja alkalmasnak a csapatot?

Nagyon szép eredmény lenne, ha valamennyi súlycsoportban képviseltetné magát a szakág, de maradjunk a realitások talaján: ha öt birkózónk ott lesz Kínában, maximálisan elégedett leszek. A kvalifikációs versenyeken sok függ a sorsolástól. Aki rossz ágra kerül, már az első fordulóban korábbi világbajnokkal találkozhat, míg a másik ágon esetleg simán bemasírozhat az elődöntőbe. Ha körmérkőzéses rendszerben küzdhetne meg riválisaival, legtöbb versenyzőm biztosan ott lenne a világ legjobb húsz birkózója között.

A tatai felkészülés után hol folytatják?

Még a jövő héten is itt készülünk, aztán a birkózók hazatérnek klubjukba, hogy február másodikán válogatóversenyen vegyenek részt Csepelen. Egy nappal később pedig indulunk Kubába.

Kubába? Ilyen jó anyagi helyzetben van a sportág?

A szövetség megteremtette a felkészüléshez szükséges feltételeket, gyakorlatilag minden kérésünk teljesítéséhez garantálja a pénzügyi hátteret. Most már csak nekünk kell bizonyítanunk.

A környezetváltozáson kívül mi indokolja, hogy a világ másik végén edzőtáborozzanak?

Jelenleg Tatán nincsenek külföldi birkózók, igaz, a munka jelenlegi szakaszában nem is fontos másokkal mérkőzni. Februárban már eljön annak is az ideje, márpedig a pánamerikai selejtezőkre készülő, igen erős kubai csapattal remek küzdelmeket vívhatunk. Persze az is előnye a helyszínnek, hogy az ottani melegben elkerülhetjük az esetleges megbetegedéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik