Már ketyeg a bomba

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.01.04. 01:23
Címkék

Földhöz vágott törülköző, reklámtáblához hajított kulacs.

Rafa Benítezben felment a pumpa. Nem BL-döntőn vagy az Everton elleni derbin történt meg vele, hanem a Wigannal vívott bajnoki (1–1) hajrájában. A spanyol szakember négy éve edzősködik Angliában, folyékonyan beszél angolul, de ha dühbe gurul, spanyolul káromkodik. De kire is haragszik?

Kereshet kifogásokat, mutogathat másokra, holott jól tudja, ki a ludas. A 47 esztendős trénernek nem kenyere az önvizsgálat, ha hibázik, inkább másokat okol, de a brit sajtó éles hangú kritikája elől nem menekülhet.

Itt van mindjárt a – fő ellenlábasoknál kiválóan működő – 4–5–1-es játékrendszer, amiért rendszeresen neheztelnek rá. A többi bírálat is lényegében ebből fakad, elég csak az offenzív futball vagy a hatékony helyzetkihasználás folytonos számon kérésére gondolnunk. Tény és való, kiváló középpályásokban sincs hiány, de a „vörösök” kerete leginkább klasszis csatárokban bővelkedik. Rafa Benítez közülük egyszerre mégis alapvetően csak egyet játszat, így fordulhat elő, hogy amíg Fernando Torres előretolt ékként élet-halál harcot vív minden egyes labdáért, a Peter Crouch, Dirk Kuyt, Ryan Babel, Andrij Voronyin kvartett csak a kispadról, roszszabb esetben a lelátóról követi az eseményeket.

Szó se róla, a Wigan ellen utolsó mentsvárként a hajrában Crouchot és Kuytöt is pályára küldte a hazai mester, csakhogy ehhez az kellett, hogy Titus Bramble tíz perccel a lefújás előtt a semmiből egyenlítsen. Ám Benítez szerda estére nemhogy B-, de még A-tervvel se nagyon készült, azaz látszólag könnyen begyűjthető három pontból lett oda kettő.

A mester másnap önkritikusan nyilatkozott, amivel legalább akkora meglepetést szerzett, mint a Wigan szerda este.

„Nem foglalkozunk a tabellával, nem akarunk feleslegesen idegeskedni – jegyezte meg Benítez. – Hiába fürkésszük, attól a sorrend még nem fog megváltozni. A Wigan ellen megvoltak a helyzeteink, de képtelenek voltunk másodszor is betalálni. Ennél több kell. Megyünk tovább, keressük a megoldást.”

Tény, a megoldás nem várathat magára, ezzel az amerikai tulajdonosok sem vitatkoznak. Az más kérdés, hogy annak megtalálásához Rafa Benítez segítségét kérik-e.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik