„Csak ordítani tudnék!”

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.12.15. 00:27
Címkék
Tizenhat hónap után visszatérhet Debrecenbe Máté Péter: a Reading nem él opciós jogával, és nem vásárolja meg a kölcsönvett védőt a DVSC-TEVAtól. Mindamellett a január elsejétől újra a magyar bajnok állományába tartozó, térdsérüléséből felépült hátvéd maradna Angliában, próbajáték árán, alsóbb osztályban is.

Az Angliában szentséges öt órai teát képtelenség pontosabban szervírozni: Simon Heggie, a Premier League-ben szereplő Reading sajtófőnöke előbb körülményeskedés nélkül elnézést és némi türelmet kért, majd azonnali válasz híján három percen belüli visszahívást ígért. Lepergett száznyolcvan másodperc – a telefon kicsengett.

„Bocsánat, de a kérdéses részletre nem emlékeztem pontosan, újból meg kellett néznem a bejátszást – exkuzált még egyszer a

sajtófőnök, majd zanzásítva tolmácsolta a Reading-menedzser Steve Coppell Máté Péterre vonatkozó mondatait, amelyek a (hétköznapi halandó számára havi 25 font ellenében elérhető) Reading World internetes oldalra feltett interjúban hangzottak el. – Szóval: Péter nem teljesen egészséges, kisebb-nagyobb sérülések hátráltatták a munkájában. Nagyjából kilencvenszázalékosan fitt. Csak akkor határozok vele kapcsolatban, ha ez a szám százra emelkedik…”

Tisztelőjeként is nehéz komolyan venni a korábbi Manchester United-kedvenc, 82-es vbveterán szavait, lévén bő két hete maradt a döntés meghozatalára, holott a magyar védő lassan másfél éve tagja az angol topligában második idényét töltő klub játékoskeretének. Igaz, a tavaly nyáron kölcsönszerződés keretében kötött megállapodás szerint első ütemben 400 ezer fontért egy évre Angliába kerülő, s a „Royalsban” a Darlington elleni Ligakupa-meccsen góllal debütáló futballista 2006 szeptemberében a Chelsea elleni tartalékbajnokin megsérült: a bekk jobb térdében elszakadtak a keresztszalagok.

A minimum peches kezdet (ilyen sérülés esetén háromnegyed éves rehabilitáció kalkulálható) előrevetítette a jövőt, ám az Angliában műtött és kezelt labdarúgó elszántságát díjazták a fair play szellemében lépő readingi elöljárók, akik a kölcsönadó DVSC-TEVA jóváhagyásával december 31-ig kitolták a „bizonyítási” határidőt.

Angol szempontból úgy fest, hiába, ugyanis a magyar játékos napjai az elegánsan semmitmondó coppelli megfogalmazás ellenére valójában meg vannak számlálva a Readingnél – amit maga az érintett, majd menedzsere, Filipovics Vladan sem cáfolt.

„A játékjogom január elsejével visszakerül a DVSC-hez – vetett

véget a találgatásoknak Máté Péter. – Addig itt edzek, szükségem

van a munkára. A nyáron egészségesen csatlakoztam az első kerethez, de majd egy év kihagyás után két hét alatt kellett volna meggyőznöm a menedzsert, hogy számolhat velem a csapatépítés során. Ez a reménytelenül rövid idő is közrejátszott az események ilyetén alakulásában, de az sem segített, hogy az ilyenkor »szokásos« apróbb sérülések sem kerültek el. Bár optimista vagyok, most csak ordítani tudnék, mert itt álltam álmaim kapujában, de az utolsó lépést nem sikerült megtennem. Úgy fogom fel: így kellett alakulnia a dolgoknak. Nem tudom, mit rejt a jövő, mindenesetre otthon, vagy talán itt, Angliában, egy osztállyal lejjebb újra fel kell építenem magam. Szeretnék ebben az országban maradni, azzal is számolva, hogy ezt csakis sikeres próbajátékkal érhetem el, nem beszélve arról, hogy egy újabb kölcsönadásra magától értetődően a DVSC-TEVA elöljáróinak is rá kell bólintaniuk. Sőt alapvetően minden ettől az engedélytől függ.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik