Virtuóz a trónon

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.09. 23:14
Címkék
A technikás bunyó hívei szerint eljött az igazság pillanata: a Bokszvilágtanács (WBC) váltósúlyú világbajnoki címéért az amerikai Floyd Mayweather a tizedik menetben technikai K. O.-val győzte le az angol Ricky Hattont Las Vegasban. Az összecsapás után – minden kétséget kizárva, súlycsoportoktól függetlenül – a világ jelenlegi legjobb bunyósa bejelentette visszavonulását.

Angol invázió Las Vegasban.

A kaszinók városába az összecsapást megelőzően 16 ezer brit szurkoló érkezett, közülük jó néhánynak jegye sem volt a nézőtérre, mivel Ricky Hatton honfitársai korábban „csak” 3900 belépőt kaptak. Ehhez képest, no meg ahhoz, hogy egy ring melletti helyért a feketepiacon 10 ezer fontot, a kakasülőért potom 1200-at kértek, a helyszínen szurkolók legalább fele Európából érkezett, s a pattogatott kukoricás amerikai „szurkolók” mellett leírhatatlan hangulatot teremtettek.

Csúnya utcai perpatvar lett a nagy ütközetből

A 30 éves Floyd Mayweather (39–0–0, 25 K. O.) és a 29 esztendős Ricky Hatton (43–1–0, 31 K. O.) mérkőzése megosztja a sportág rajongóit, de egyben mindenki egyetért: a világ legjobb bunyósa győzött. Két stílus csapott össze, a brit az első két menetben végig kergette a szorítóban ellenfelét, aki innentől kezdve, tőle szokatlan módon, fogásba menekült. A héroszok csatája időnként csúnyácska utcai perpatvarrá sülylyedt, ettől függetlenül vibrált a levegő, mert a megalkuvást nem tűrő, és kegyelmet nem kérő Hatton, tőle várhatóan, az ütőtávon belül csak ment és ment előre, s ilyen nyomást futva is nehéz elviselni. Mayweather azonban nem véletlenül az, aki: nem szégyellte magát, lefogta a brit fúriát, de az összeakaszkodásokat követően parádés kombinációkkal búcsúzott. Joe Cortez vezetőbíró nem állt a helyzet magaslatán, mert fogásért az amerikait is meginthette volna, ehelyett a hatodik menetben Hattont intette meg, mert tarkón vágta a virtuózt – aki korábban bizony ki-kifordult,

hogy szusszanásnyi időhöz jusson. Az intést követően Hattonnak mennie kellett előre, gyakorlatilag kifulladt a saját maga által diktált iramtól, s a tizedik menetben Mayweather egy pazarul kivitelezett jobbhoroggal leütötte. A brit még felállt, de az amerikainak rutinmunka volt a lefiniselése. Kilenc menet után két pontozónál 89:81-re, egynél 88:82-re Mayweather vezetett.

Sportszerűen elismerte, elgaloppírozta magát

„Milyen ki… dolog történt velem?” – viccelődött kínjában az ang o l „proli”, m i helyst észhez tért, aztán viszont sportszerűen elismerte, elgaloppírozta magát az erőviszonyokat illetően: „Erősebb volt, mint gondoltam, ekkora ütőerővel még nem találkoztam.” Igaz, ami igaz, a meccs előtt azt mondta, ha Mayweather nem üti ki, nyert ügye van. Hozzátette, nem hiszi, hogy az általa legyőzött Kosztya Cjunál az amerikai erősebb. Ebben tévedett, pedig nyilvánvaló volt, a bajnok eggyel magasabb súlycsoportban ült a trónon, mint Hatton, s csak azért nem tűnik ki erejével, mert például Oscar De La Hoya ellen felment nagyváltósúlyba.

„A megintésem után rátettem a lábam a gázra, de kinyíltam, és ez Mayweather ellen nagy butaságnak bizonyult. Bebizonyította, hogy súlycsoportoktól függetlenül ő a bajnok” – ismerte el sportszerűen a vesztes.

A király óvatos, ezért önként lelép a színről

Floyd Mayweather, aki a legyőzött Hatton vigasztalását kicsit túlzásba vitte, sem szegte meg a fair play szabályait.

„A szememben ő továbbra is bajnok. Nem hittem, hogy valaki így tud tapadni, most ezt megtapasztaltam. A legveszélyesebb bunyós, akivel valaha találkoztam. Igaz, számítottam erre, s egy igazi bajnoknak minden körülmények között meg kell valósítania elképzeléseit. Néhányszor nagyon keményen eltaláltam, de szinte átgyalogolt az ütéseken. Mondtam is magamban, hogy a pokolba jön még mindig előre?!” – értékelte a történteket az „undisputed champion”, azaz a vitathatatlan bajnok, aki némi meglepetésre bejelentette visszavonulását. Mint mondta, telítődött a boksszal, igaz, 30 éves kora ellenére öt súlycsoportban jutott világbajnoki címig: „Itt az ideje, hogy mérkőzésszervező legyek. Mosley és Cotto nagyszerű bajnok, de nem akarom hagyni, hogy a boksz nyugdíjazzon, én akarok visszavonulni az ökölvívástól.”

Olyan szép magyarázat a visszavonulásra, hogy zárjuk is ezzel, csak az a bökkenő, hogy Mayweather azt is hozzátette: „De van az a pénz, amennyiért bármi megtörténhet.”

Az életben általában ez a kevésbé bölcs, ám pragmatikus tétel nyer bizonyítást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik