A felnevelt fiú büntetett

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.11.28. 12:54
Címkék
A kétezres évek elején a Bölöni László vezette Sportingban befutó, s később a Manchesterben világsztárrá váló Cristiano Ronaldo a hosszabításban szerzett góljának köszönhetően a United nyert az Old Traffordon a portugálok ellen, s ezzel kiejtette a zöld-fehéreket.

A megannyi magányosan eltöltött nap, a kényelmetlen bizonyítási kényszer és a sok-sok, könynyes szemmel végigmondott ima ellenére a szívében Lisszabon az otthona – pedig Madeira szigetén született. Cristiano Ronaldo a Sportingban eltöltött éveknek tulajdonítja, s többek között a zöldfehér klub korábbi edzőjének, Bölöni Lászlónak köszöni, hogy ma Európa egyik legjobban fizetett, egyik legtöbbre tartott és talán legirigyeltebb futballistája. Pedig amikor az egyesület szerződtette, rengeteg nehézséggel küzdött: előbb madeirai tájszólása miatt csúfolták a társai, majd amikor a felnőtteket irányító magyar szakembernek feltűnt a tehetsége és felvitte az első kerethez, csalónak gondolták.

„A különféle állóképességfejlesztő, labdával történő terheléses edzés során egy-egy gyakorlat után mértük a játékosok pulzusát, és míg a társaké szaporább lett, Cristiano Ronaldóé semmit sem emelkedett – emlékezett vissza felfedezettjére Bölöni László. – Azt hittük, hogy csal, egyes feladatokat direkt kihagy, ám amikor titokban figyeltük minden mozdulatsorát, kiderült, becsülettel végzi a munkát. Csakhogy míg másoknak idegi és fizikai munkát jelent a labdakezelés, a passz, a technikai gyakorlatok, s ez pulzusemelkedést vált ki, Cristianónak ez ösztönös, semmi pluszfáradságot, idegi reakciót nem jelent.”

Noha a legutóbbi BL-forduló óta – amikor a Sporting otthonában Cristiano Ronaldo góljával győzött 1–0-ra a Manchester United – már nem újdonság nevelőegyesülete ellen pályára lépni a középpályás számára, különös érzéssel a gyomrában futballozott a világsztár az Old Traffordon. Bölöni László szerint éppen ez az a tulajdonság, amely miatt legendává válhat Portugáliában, s még az „isteni” Eusébiót is túlszárnyalhatja.

„Hihetetlen az a becsvágy, az elhivatottság, amely jellemzi a játékát – folytatta Bölöni László. – Jóllehet, olykor túlzásba viszi a cseleket, de megfigyelhető, Cristiano az első, aki egy hiba után a saját kapuja előtt próbál korrigálni. Bár még Eusébio a portugál úr, Ronaldo lehet az Isten.”

A lisszaboni szurkolók szemében mindenesetre Abel ment a menybe Manchesterben, aki első félidőben szerzett bombagóljával életben tartotta a Sporting továbbjutási reményeit.

Egészen a hatvanegyedik percig: előbb Carlos Tévez ugyanis egyenlített, majd a hosszabításban, a 92. percben a Sporting neveltje, Cristiano Ronaldo adta meg a kegyelemdöfést.

Mivel a csoport másik összecsapásán a Roma simán nyert Kijevben, a Sporting lemondhat a nyolcaddöntőről.

A sors iróniája: éppen a korábbi lisszaboni kedvencnek köszönhetően...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik