A nagy riválisok nem számolnak velünk…

IMI MARKOS, SOMOGYI ZSOLT, TURCSIK NORBERTIMI MARKOS, SOMOGYI ZSOLT, TURCSIK NORBERT
Vágólapra másolva!
2007.11.26. 23:58
Címkék

Alig foglalkoznak velünk a ri válisok, de ez a nemzetközi futball erőviszonyait tekintve talán nem is akkora meglepetés... Az alábbiakban az 1. vb-selejtezőcsoportban szereplő ellenfeleink országában megjelenő sajtóvéleményekből tallóztunk.

PORTUGÁLIA

„Két ellenfelünk van”

A három legnagyobb, sporttal foglalkozó portugál napilapban (A Bola, Record, O Jogo) közös, hogy a címlapokon csak kis hír a sorsolás – egyelőre ez nem téma. No, igen: a keddi Sporting–Manchester United vagy a szerdai Benfica–AC Milan Bajnokok Ligája-csoportmérkőzések tartják lázban a futballkedvelőket.

Ami sokatmondó: az újságok szerint egybehangzóan „Svédország és Dánia az ellenfelelünk a vb-szereplés jogáért” – rólunk egyetlen árva szó sem esett. Megsértődni nem kell, hiszen Luiz Felipe Scolari azt mondta, miután csak az első hely jelent automatikusan dél-afrikai repülőjegyet, minden mérkőzést komolyan kell venni,

„...még Albánia és Málta ellen is”– mondta a brazil szakember, bár ő alighanem a két leggyengébb gárdára utalt.

SVÉDORSZÁG

„Budapesten nehéz győzni”

Az újságírók és szurkolók szerint Lars Lagerbäck hatodik alkalommal is kiviszi a gárdát a világversenyre – a kapitánynak sorozatban ötször sikerült Ebre, vb-re kivezetnie a csapatot, ez pedig svéd csúcsnak számít. A kapitány a védekezés professzora, a svédek pedig azt mondják: ha Zlatan Ibrahimovic a pályán van, támadni kell!

„Portugália az esélyes – mondta még Durbanban Lars Lagerbäck. – A dánok nagy riválisaink, nem lehetünk biztosak a sikerben velük szemben. A magyarok néhány éve Stockholmban majdnem megleptek bennünket, nem tudtuk legyőzni őket, és Budapesten mindig nagyon nehéz dolgunk volt.”

Udvarias – viszont a Dagens Nyheter kevéssé naprakész. A legnagyobb svéd reggeli napilap szerint Bozsik Péter a szövetségi kapitányunk, ez jelzi, mennyit foglalkoznak a magyar futballal.

MÁLTA

„Már a pontszerzés is csoda lenne”

Dusan Fitzel, a máltai válogatott szövetségi kapitánya a The Times of Malta napilapnak adott nyilatkozatában értékelte együttese esélyeit.

„Nagyon nehéz csoportba sorsoltak minket – kezdte a tréner. – Ez a sorozat sokkal nehezebb lesz számunkra, mint az Ebselejtező volt. Három kiemelkedő tudású csapat van itt ugyanis, kettő Skandináviából. Mindig kemény feladatot jelentett az északi csapatokkal futballoznunk. Portugália az egyik legjobb együttes Európában, míg a magyarok a Ta' Qaliban elszenvedett vereségük után már nem kezelnek le bennünket. Az albánok tavaly nyáron vertek meg minket barátságos mérkőzésen, úgyhogy még a pontszerzésre is csak nagyon halvány esélyünk van a csoportban.”

DÁNIA

„Vissza lehet vágni”

A Copenhagen Post napilap igen szerencsés kimenetelűnek ítéli meg a durbani sorsolást. Az újság feleleveníti a legnagyobb vetélytárs elleni, hazai pályán botrányos körülmények között – az egyik szurkoló 3–3-as állásnál megütötte a játékvezetőt, így 3–0-val a svédek kapták a három pontot – elveszített júniusi Ebselejtezőt, amely a dánok bukását okozta.

Az újságban Morten Olsen, a továbbjutásról lemaradó, posztjáról távozó dán szövetségi kapitány is megszólal: „Kissé unalmas ugyanazzal a csapattal játszani, amelyikkel nemrég már szembekerültél. Szerintem a svédek is ugyanezt gondolják. Mindenesetre nagy figyelem övezi majd összecsapásainkat.”

ALBÁNIA

„A magyarokat oda-vissza megverjük”

A Gazeta Sot napilap sportosztálya optimistán tekint a selejtezősorozat elé. Az újság a negyedik helyet célozza meg válogatottjuknak az 1. csoportban, ráadásul Magyarországot abszolút verhetőnek tartja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik