Görögország mellett Törökország jutott tovább a csoportunkból

Vágólapra másolva!
2007.11.21. 22:33
A C csoportban óriási izgalmakat hozott az utolsó játéknap. Végül a várakozásoknak megfeleően Törökország harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt, miután az Oslóban is győztes gólt szerző Villarreal támadó, Nihat Kahvecinek a találatával 1–0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát. Norvégia esélyeshez méltóan, Steffen Iversen mesterhármasának köszönhetően is 4–1-re kiütötte Máltát. Ez azonban az északiak számára kevésnek bizonyult az üdvösséghez.
Hamit Altintop szinte áhítattal csókolta Nihat kobakját a gólja után
Reuters
Hamit Altintop szinte áhítattal csókolta Nihat kobakját a gólja után
Hamit Altintop szinte áhítattal csókolta Nihat kobakját a gólja után
Reuters
Hamit Altintop szinte áhítattal csókolta Nihat kobakját a gólja után

TÖRÖKORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA

Fatih Terim szövetségi kapitány együttese a bravúros oslói győzelem után önbizalommal telve, a továbbjutás jelentő második helyről várta a bosnyákok elleni utolsó Eb-selejtező-mérkőzését. A törökök azonban csak győzelem esetén lehettek száz százalékig nyugodtak, mert a norvégok az előzetes várakozások szerint biztos favoritnak számítottak Málta ellen.

A törököknek az első félidő közepe táján kezdett melegük lenni, hiszen Ta’ Qaliból érkeztek a nem túl biztató hírek, miszerint Norvégia magabiztosan vezet, míg ők szenvednek a kötelező hazai feladattal Isztambulban. Aztán a 43. percre góllá érett a hazaiak fölénye, akik a Villarreal támadójának, Nihat Kahvecinek a találatával lélektanilag nagyon jókor, még az első játékrész vége előtt megszerezték a vezetést.

Az Eb-részvétel kiharcolásáért a török szövetség fejenként 450 ezer dollárt (77 millió forintot) ajánlott fel a hazai labdarúgóknak, akik a második félidőben is becsülettel harcoltak.

A nagy tét azonban rányomta a bélyegét a törökök teljesítményére, így kissé nyögvenyelőssé vált a játékuk. Arra viszont képesek voltak összpontosítani, hogy hátul jól záron a védelmük, így sikerült kihúzniuk a lefújásig az 1–0-val.

A győzelem azt jelenti, hogy Törökország 2000 után ismét Európa-bajnoki résztvevő, míg a Norvégiában és a Bosznia-Hercegovina ellen is győztes gólt szerző Nihat Kahveci nevét ezentúl a fanatikus szurkolók aranykeretbe foglalhatják.


MÁLTA–NORVÉGIA

A szombati, törökök ellen elveszített rangadó után a norvégok már csak a szerencsében bízhattak a 2008-as Eb-kvalifikációjukat illetően.

Az utolsó csoportmérkőzés előtt egypontos hátrányba kerültek legnagyobb vetélytársukkal szemben, ami azt jelentette, hogy a máltaiak elleni kötelező győzelmük mellett, reménykedniük kellett abban, hogy a törötök képtelenek lesznek otthon legyűrni a bosnyák válogatottat.

Nos, Norvégia a várakozásoknak megfelelően óriási elánnal vágott neki a mérkőzésnek és az első félidő derekán Steffen Iversen kétszer is megrezegtette a vendéglátók hálóját.

A bombaformában futballozó csatár aztán az első játékrész utolsó percében megszerezte harmadik találatát, így az északiak magabiztos előnnyel várhatták a folytatást, közben pedig aggódhattak, mi történik a másik találkozón Törökországban.

Megszerezték a vezetést a „félholdasok” Isztambulban, s mintha ez bénítólag hatott volna az északiak számára, a máltaiak ugyanis a „magyarölő” Michael Mifsud révén szépítettek a második félidő elején.

A 67. percben aztán a hazaiak létszáma tíz főre fogyatkozott: Schembit állította ki a játékvezető. Az emberhátrányba kerülő máltaiak pedig Gamst Pedersen révén még egy gólt kaptak, így a végén kiütéses vereséget szenvedtek (1-4).

Hiába nyert a jóval esélyesebb Norvégia magabiztosan, végül mégis le kellett mondania az Eb-szereplésről, mert a nagy rivális Törökország hozta a kötelelező győzelmet a bosnyákok ellen.

2008-AS EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐK

C CSOPORT
  • Törökország–Bosznia-Hercegovina 1–0 (Nihat Kahveci 43.)
  • Málta–Norvégia 1–4 (Mifsud 53., ill. Iversen 25., 28., 45. – a másodikat 11-esből, Pedersen 75.)

A C CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Görögország 12 10 1 1 25-10 +15 31
2. Törökország 12 7 3 2 25-11 +14 24
3. Norvégia 12 7 2 3 27-11 +16 23
4. Bosznia-Hercegovina 12 4 1 7 16-22 -6 13
5. Moldova 12 3 3 6 12-19 -7 12
6. Magyarország 12 4 - 8 11-22 -11 12
7. Málta 12 1 2 9 10-31 -21 5

A 2008-AS EURÓPA-BAJNOKSÁGRA KIJUTOTT CSAPATOK

A CSOPORT Lengyelország Portugália
B CSOPORT Olaszország Franciaország
C CSOPORT Görögország Törökország
D CSOPORT Csehország Németország
E CSOPORT Horvátország Oroszország
F CSOPORT Spanyolország Svédország
G CSOPORT Románia Hollandia
HÁZIGAZDA Ausztria Svájc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik