Kényelmes lett a pad

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.11.08. 23:29
Címkék
Gary Megson, a Sammy Lee helyére nemrégiben kinevezett Bolton-menedzser tizennégy év után tért vissza Münchenbe, és ahogy anno a Norwich City játékosaként, most a Wanderers menedzsereként is ünnepelhetett: futballistaként győztes csapat tagjaként ülte végig a meccset a kispadon, edzőként pontot rabolt csapatával a Bayerntől.

Akkor mindent megtett volna, hogy felállítsák a kispadról. Gary Megson 1993 októberében a Norwich City melegítőjében ott ült a Bayern München stadionjában, és arra várt, hogy edzője pályára küldje, hadd váljon valóra nagy álma: a nemrég a Bolton menedzserének kinevezett szakvezetőnek saját elmondása szerint akkor lett volna teljes futballista-pályafutása, ha becserélik a Bayern elleni UEFA-kupa-mérkőzésen – de csak a partvonalról figyelhette, amint a kis angol klub történetének legnagyobb sikerét éri el az Olimpiai arénában. A Norwich City 2–1-re megverte a bajor sztárcsapatot, amelyben többek között Lothar Matthäus és Mehmet Scholl is futballozott. Tizennnégy év után Gary Megson visszatért Münchenbe – apró szépséghiba, hogy a bajor gárda immár elköltözött az Olimpiai Stadionból, és a Allianz Arenában játszik... A 48 éves edző ezúttal is a kispadról nézte a Bayern labdarúgóit, ám tudta: ezen az UEFAkupa-összecsapáson ő is főszereplő, az esetleges bravúreredmény után őt ünneplik majd Angliában. Noha a menedzser Münchenben debütált edzőként a nemzetközi porondon, a találkozó előtt nem aggódott, és a bizonyítási vágy sem fűtötte.

„Ez is csak egy mérkőzés – mondta Gary Megson. – Tény, ahogy annak idején nekem, a játékosaim többségének is nagy álma vált valóra azzal, hogy a Bayern München ellen készülhetnek. Bár nekem sajnos nem adatott meg a pályára lépés élménye, örök emlék marad az a siker. Itt a lehetőség labdarúgóim előtt, hogy ők is bekerüljenek a futball történelemkönyvébe.”

Bár a Bayern – amely első csoportmeccsén őrületes hajrával fordított a Crvena zvezda ellen, és nyert 3–2-re – sokkal esélyesebb volt, az angol bajnokságban gyengélkedő Bolton (a Wanderers utolsó előtti helyen áll a Premier League tabelláján) kezdett aktívabban, és szerzett vezetést. Az olasz Luca Tonit helyettesítő Lukas Podolski azonban hatalmas elszántsággal küzdött, és előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte – a német válogatott csatára a második gólja után „égő” szemmel nézett a hazai kispad felé, jelezve: helye van a csapatban (a támadó a nyáron szerződtetett Franck Ribéry, Luca Toni, Miroslav Klose érkezése óta jobbára csak epizódszerepeket kap). És bár úgy tűnt, visszafogott játékkal is könynyedén szerzi meg a három pontot a Bayern, kiderült, Ottmar Hitzfeld mester elcserélte magát: a tréner előbb lehívta a pályáról a két gólt jegyző Lukas Podolskit, majd Franck Ribéryt is lecserélte, s a váltások végzetesnek bizonyultak. A hajrában egyenlített a Bolton, így bár ezúttal nem győzelmet, de legalább akkora sikernek számító pontszerzést ünnepelhetett Gary Megson. Ezúttal is a kispadon ülve...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik